Kritikus a migrációs helyzet a magyar-szerb határon

Horgos, Horgos-Röszke határátkelőhely, menekültek, migráció, migráns
Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hétben lezajlott események függvényében egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar-szerb határon súlyosbodott a migrációs helyzet, nem mellesleg ebben az évben a déli határszakaszon az illegális határátlépési kísérletek száma elérte a 120 ezret - írja gyorselemzésében Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet kutatója. Az Intézet munkatársai felkeresték a szerbiai Horgos település határhoz közel eső részét, ahol személyesen győződhettek meg az ott kialakult helyzetről. Emellett az ott tartózkodó észak-afrikai, főként marokkói és tunéziai állampolgárokkal folytattak beszélgetéseket, melyek során azok tabuktól mentesen mesélték el eddigi tapasztalataikat.
Vágólapra másolva!

Az Intézet közleménye szerint az arab bevándorlóknak feltett kérdések az egészen globális problémáktól kezdve (strukturális gazdasági problémák, éghajlatváltozás, társadalmi egyenlőtlenségek stb.) a hétköznapibb, a magyar közvéleményt egyre inkább aggasztó ügyekre (migránsok és embercsempészek fegyverviselése, tiltott határátlépés, erőszakos cselekmények stb.) is reflektáltak. A válaszokból többek között megtudhatjuk, hogy

az arab származású bevándorlók elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegényes gazdasági lehetőségek, a magas munkanélküliség és a szabadságérzet hiánya miatt hagyják el saját hazájukat.

Migránsok a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél Forrás: MTI/Molnár Edvárd

- írja az Intézet.

A gyorselemzés teljes szövege ITT olvasható el.