Hétpontos energia-veszélyhelyzeti tervet hirdetett a kormány

Kormányinfó, Budapest, 2022. július 13.  GULYÁS Gergely; NÉMETH Szilárd; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2022. július 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón. A miniszter azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra. Közölte: a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet. Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt, ezért hét pontból álló terv lép életbe az energia-veszélyhelyzet értelmében – mondta a miniszter.

Nagy valószínűséggel Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A magyar kormány hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, mely augusztustól lép életbe

– jelentette be a miniszter. Hangsúlyozta: cél, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést.

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Forrás: Hárfás Zsolt

A hét pont a következő:

  1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra növeli a hazai gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára (a bértárolás kivétel).
  4. A hazai szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben megnövelik.
  5. A Mátrai Erőmű jelenleg nem üzemelő blokkjait minél gyorsabban újra kell indítani.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról már korábban döntött a kormány, ezt most megerősítették.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztását. A kormány a rezsicsökkentést csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig tartja fenn. Aki ennél többet használ, az a piaci áron vehet energiát. A háztartások háromnegyedét nem érinti ez a korlátozás – ígérte Gulyás Gergely.

Így fenntartható a rezsicsökkentés

A miniszter bejelentését követően Németh Szilárd is megerősítette: a kormány azért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentés továbbra is fenntartható legyen, és a téli időszakban is legyen energiája az országnak.

Ezt két eszközzel, a rezsivédelmi alap felállítását és feltöltésével, illetve a ma megszületett döntéssel próbálja elérni.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint az átlagfogyasztás évente a villany esetében 2523 kilowattóra, a gáznál pedig évente 1729 köbméter. Havi szinten ez úgy néz ki, hogy 210 kilowattóra és 144 köbméter gáz. Rezsivédetten egy átlagfogyasztó a villany tekintetében 7750 forintot fizet, rezsicsökkentés nélkül pedig 50 833 forintot fizetne.

Németh Szilárd arra is kitért, miszerint a nagycsaládosoknak most is van egy külön kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a következőkben is. Tehát a fogyasztási korlát 2329 köbméter lesz, és miden újszülött gyermek után még háromszáz köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad – húzta alá.

Csak így maradhat fenn a rezsicsökkentés Forrás: Shutterstock

Ez felelőtlenség lenne

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarországon legyen elegendő gáz télire. A hozzánk érkező mennyiségek eddig nem csökkentek, a tárolók feltöltésével 44 százalékon állunk – válaszolta az első újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter rögzítette: pazarlást már sehol nem lehet megengedni.

Ha nem lesz elég gáz, akkor Magyarországon is van egy lekapcsolási terv –

vetítette előre a miniszter, aki azt gondolja, hogy erre nem lesz szükség. Ausztria felől jelenleg nem érkezik gáz, a kieső adag Szerbia felől pótolható – magyarázta Gulyás.

A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a miniszter azt válaszolta, további korlátozásokat nem terveznek, az életvezetési tanácsoktól tartózkodnának. Róna Péter ötleteit rossz intézkedéseknek nevezte a miniszter, szerinte mindenki a recessziótól fél, egy ilyen helyzetben a gazdasági tevékenységek adóját megemelni felelőtlenség lenne.

Kifejtette: KATA-ügyben érdemes visszamenni a kályhához.

A KATA használata ezután elburjánzott, az eredeti cél már nem érvényesült. A Pénzügyminisztérium adatai szerint jelenleg a katások 2/3-a munkaviszonyt vált ki a vállalkozók esetén.

A baloldal mindent megtesz, hogy sokan ne kapjanak béremelést

A szabályozás lehetőséget ad a szabályok kijátszására, ezt most megszüntetik – tisztázta Gulyás. A miniszter szerint nem méltányos, hogy egy ápolónő 180 ezer forint felett adózik, még egy bújtatott foglalkozású katás csak 50 ezret.

– válaszolta Gulyás Gergely. A baloldali hírtelevízió riportere arra volt kíváncsi, miért nem azoknak kell többet fizetniük, akik gazdagabbak.

A kormány eddig is betartotta a jogszabályokat és a törvényeket, egy évben kezdeményezhet a kabinet soron kívüli jogalkotást, és ezt eddig be is tartotta - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Mi azért tartjuk nagyon károsnak a baloldal tevékenységét, mert az uniós forrásokat, pedagógusbéreket és az egészségügyi béreket is blokkolják - mondta a miniszter.

Gyurcsány kivezényelte az ifjúsági tagozatát

- mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Gyurcsány kivezényelte az ifjúsági tagozatát Fotó: Csudai Sándor - Origo

mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Tordai Bencének is minden jogszabályt be kell tartania a házépítése kapcsán - mondta az Origo kérdésére Gulyás.

A kormány bízik benne, hogy szeptemberben sor kerülhet a 2000 fős határvadász-egységek felállítására - mondta Gulyás.

20 millió ember

válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Európának feladata és morális kötelessége, hogy a migrációt kibocsájtó országokban a bevándorlást okozó tényezőket orvosoljuk – jelentette ki egy másik kérdésre válaszolva a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy saját erőnkből tudjuk finanszírozni a védelmet. Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos elmondta, hogy életmódtanácsokat nem akarnak adni.

A kormány nevében nem tudott nyilatkozni a vízgazdálkodásról, de annyit elmondott, hogy a víziközművek helyzete, és a megoldás is körvonalazódott a mai kormányzati egyeztetésen.

Az uniós helyreállítási alap, és az akörüli politikai viták kapcsán a miniszter megismételte: azért tartják nagyon károsnak a baloldal, és nemzetközi szövetségeseinek a munkáját, mert ezáltal az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelését is blokkolják.

– fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely: A hagyományosan bevezetett árstoppoknak a hatása öt-hat százalékos csökkenést jelent Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra, hogy az árstoppok nélkül a GKI szerint 31 százalékos lenne az infláció Magyarországon, a miniszter úgy reagált: a hagyományosan bevezetett árstoppoknak a hatása öt-hat százalékos csökkenést jelent. A GKI előrejelzése annyiban viszont megfelel a valóságnak, hogy ezek bármilyen időpontban történő felszabadítása – miután a magyarok fizetik a legkevesebbet a rezsiért Európában –, komoly inflációs hatással járna. Ilyen lépést azonban nem terveznek – húzta alá.