Biztosan megdől ma a melegrekord

Tetőzik a kánikula 2022. július 23-án Magyarországon
Tetőzik a kánikula 2022. július 23-án Magyarországon
Vágólapra másolva!
Tegnap ismét kánikula volt, amit jól lehet azzal szemléltetni, hogy az ország leghidegebb pontján (Kékestető) is 30 fok felett alakult a csúcshőmérséklet, közben Budakalászon egészen 40.1 fokig melegedett a levegő az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldala szerint. 
Vágólapra másolva!

Posztjukban azt írják, az Északi-középhegységben a délutáni óráktól kezdődően megindult a konvekció,

gomolyfelhők képződtek, melyekből pár zivatarrá fejlődött.

"Lokálisan ezeket a zivatarokat erős széllökések és felhőszakadás kísérte (sajnos egyik automatánkat sem találták telibe a zivatarok, ezért jelennek meg a térképen relatíve kicsi csapadékértékek és szélsebességek). Éjszaka dolgozott az inverzió (azaz a magasabban fekvő helyeken melegebb volt), valamint a vízpartokon és a nagyobb városok belvárosaiban is nagyon enyhe volt a hajnal, a János-hegyen csak 26.9 fokig csökkent a hőmérséklet" - fogalmaztak.

Aztán azt írják, hogy ma biztosan megdől a napi melegrekord.

Utoljára 2015-ben volt ennyire meleg az évnek ebben az időszakában, akkor 39 °C-t mért több állomás, de az sem kizárható, hogy az abszolút melegrekord is megdől.

A hőség mellett zivatarok is várhatók.

Honlapjuk szerint ma, a déli óráktól egyre kedvezőbbek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához a Dunántúlon, Pest megye északi részeinél és az Északi-középhegység térségében. Késő délután a Dunántúlon heves zivatarok is kialakulhatnak, emiatt akár a narancs fokozatú veszélyjelzést is kiadhatnak később. A késő esti órákra átmenetileg csökken a zivatarok száma, majd az éjszaka második felében nyugat felől újabbak érkezhetnek.

tetőzik a kánikula 2022. július 23-án Magyarországon Forrás:Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldala

Vasárnap napközben elsősorban a déli és keleti tájakon lehetnek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, de esétre mindenütt fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

- tették hozzá.

A 41 fokos hőség már veszélyes lehet mindenkinek. Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos beszélt az Origónak arról, mi történhet a szervezetben ilyen melegben, de azt is elmondtuk, mit javasol a Nemzeti Népegészségügyi Központ a hőguta ellen, mit üzen a MÁV az utasaianak, és hol osztanak ingyen vizet az országban.