Jakab Péter megalázó bukása után nem maradhat a Jobbikban, hiszen mindenki rajta nevet

Vágólapra másolva!
Jakab Péter még annyit tehet, hogy a Jobbikon belül felkeresi a megmaradt szövetségeseit, és amikor úgy érzi, hogy mindenkit maga köré gyűjtött, akkor távozik többedmagával – mondta el az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a parlamenti mandátum az egyetlen, ami még politikai és anyagi tőkét biztosít a bukott elnök számára. Hozzátette, hogy Gyöngyösi Márton számára az elnöki pozíció nem a Jobbik túlélése miatt volt fontos, hanem az új elnök egyszerűen szeretné 2024-ben megőrizni európai parlamenti mandátumát.
Vágólapra másolva!

Mára nemcsak a Jobbik, hanem tízfős parlamenti frakciójának vezetését is elvesztette Jakab Péter. Bár a párt azt állítja, továbbra is számít rá, persze már nem vezetőként, de könnyen lehet, hogy Jakab elhagyja majd a pártot. Ön szerint Jakab kiléphet a Jobbik parlamenti frakciójából, és/vagy akár a pártból?

Jakab Péter párton és frakción belüli bukása nemcsak jelentős, hanem megalázó is volt. Érdemi szövetségesek nélkül az ő politikai karrierje a Jobbikon belül lényegében véget ért. Amit még megtehet, hogy a Jobbikon belül felkeresi a megmaradt szövetségeseit, és amikor úgy érzi, hogy mindenkit maga köré gyűjtött, akkor távozik többedmagával.

A parlamenti mandátum az egyetlen, ami még politikai és anyagi tőkét biztosít számára, ezt viszont az után is megtarthatja, hogy kilép a Jobbikból.

Minden jel szerint új pártot alapít, és „A Nép Pártján" elnevezéssel már új Facebook-oldalt is indítottak. Ön szerint mi lehet a célja a pártalapítással? (Interjúnk után derült ki: a Jobbik megtiltotta, hogy Jakab Péter saját arculattal kampányoljon.)

„A Nép Pártján" szlogent június közepe óta használja aktívan a saját közösségi oldalán, és önmagát a nép egyszerű fiaként igyekszik reklámozni. Azzal pedig, hogy néhány napja már „A Nép Pártján" közösségi oldalt is elindította, világos jelét adja annak, hogy önálló brandépítésbe kezdett. Ugyan ez a brand ma még talán nem cseng ismerősen a nagyközönség számára, de arra alkalmas, hogy Jakab Péter a saját híveit egy kalap alá gyűjtse. Amennyiben pedig a brand kiépül, utána egy új pártba mindezt át tudja ültetni.

Jakab Péter mamuszos szeretőjével Forrás: Metropol

Az új párt aligha lenne meghatározó, nagy szereplője az ellenzéki térfélnek, de néhány politikus, köztük Jakab Péter politikai és anyagi túlélését garantálni tudná.

Mi várhat a Jobbikra Jakab Péter után, illetve képes lesz-e megújulni az új vezetőség révén: visszatérni eredeti hitvallásához?

A Jobbik kilátásai borúsak, mivel egy közös eszme, szellemiség nélkül egy párt nem tud létezni. A nagy visszatérésre nincs lehetőség, hisz a Mi Hazánk Mozgalom már elfoglalta a szélsőjobboldali pozíciót, hiteles politikusokkal, méghozzá parlamenti jelenléttel. Jobbközép pozíciót szintén nem tudnának elfoglalni, hisz a Fidesz-KDNP magabiztosan uralja ezt a terepet. Gyurcsányista, baloldali pártként pedig április 3-án megbuktak. Nem maradt üres politikai tér, ahol választói csoportokat el tudnának érni, másokat meg kiszorítani aligha lesznek képesek. Talán nem ördögtől való az a feltételezés, hogy

Gyöngyösi Márton számára az elnöki pozíció nem a Jobbik túlélése miatt volt fontos, hanem az új elnök egyszerűen szeretné 2024-ben megőrizni európai parlamenti mandátumát.

Ezt a célt pedig könnyebb pártelnökként beteljesíteni, mint egyszerű párttagként.