Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hornung Ágnes: A fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés

Hornung Ágnes államtitkár az OECD Nemzeti Tanács elnöke beszél Közéleti személyiség foglalkozása Magyarországról szóló országtanulmány bemutatása politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. május 6. Hornung Ágnes, az OECD Nemzeti Tanács elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára beszédet mond az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról szóló országtanulmányának bemutatásán Budapesten, a Vigadóban 2016. május 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden.
Vágólapra másolva!

Hornung Ágnes közleményében azt írta: szeptembertől mintegy 74 ezer fiatal kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, továbbá több ezren valamilyen szakma megszerzésével folytatják a jövőbe fektetett munkát.

A magyar jövő a magyar fiatalokra épül, amelynek alapja a család - folytatta az államtitkár, hozzátéve: a kormány ezért minden élethelyzetben segíti a fiatalokat képességeik kibontakoztatásában, életcéljaik elérésében.

Ezt szolgálják a különböző kormányzati programok és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, valamint mellettük áll akkor is, ha fiatal felnőttként családot szeretnének alapítani

- sorolta.

A 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzésének támogatását, valamint a családtámogatásokat a kormány a háborús gazdasági helyzetben is megvédi, fedezeteiket a 2023-as költségvetésben is biztosítja - írta.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kedvező diákhitel konstrukciók hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok még inkább a tanulásra tudjanak fókuszálni.

Az első ingyenes nyelvvizsga hozzásegíti őket a munka világában elengedhetetlen idegen nyelvtudás megszerzéséhez, a KRESZ vizsgadíjának elengedése pedig fontos támogatást jelent számukra a munkaerőpiaci elhelyezkedésben - fogalmazott.

Hozzáfűzte:

az eredmények magukért beszélnek: eddig már csaknem 130 ezer KRESZ-vizsga és több mint 135 ezer nyelvvizsga megszerzését támogatta a kormány.

A 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességét a világon szinte egyedülállónak nevezte, a mentesség független attól, hogy a fiatalok jövedelme diákmunkából, tanulmányok mellett folytatott keresőtevékenységből vagy főállásból származik.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott: egy nemzet sikeressége azon is múlik, hogyan gondoskodunk értékeinkről, hogyan gazdálkodunk a tehetségekkel. A fiatalok támogatása a legjobb befektetés a jövőbe, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ifjúságpolitikai intézkedésekre - folytatta.

Hornung Ágnes közleményében azt írta: szeptembertől mintegy 74 ezer fiatal kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, továbbá több ezren valamilyen szakma megszerzésével folytatják a jövőbe fektetett munkát. Forrás: MTI/Kovács Attila

Hozzátette: napjainkban minden eddiginél több lehetőség áll a tehetséges fiatalok rendelkezésére, a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300-350 ezer fiatal vehet részt tehetséggondozó programokban, a program kezdete óta már mintegy 19 ezer projekt részesült támogatásban.

A kormány kiemelten támogatja a családalapítást, és minden segítséget megad ahhoz, hogy a fiatalok minél korábban merjenek gyermeket vállalni és kiszámítható környezetben nevelhessék őket - írta az államtitkár, aki a családpolitika egyik kiemelt elemének nevezte, hogy 2014 óta a felsőoktatási hallgatók vagy frissen diplomázott szülők is jogosultak úgynevezett diplomás GYED-re.

Ennek összege évről évre növekszik: alapképzés esetén idén ez már havonta 140 ezer forintot, mesterképzés esetén 182 ezer forintot jelent a támogatottaknak.

Ezen felül gyermekvállalás esetén az édesanyák részére komoly segítség, hogy korábbi diákhitel-tartozásukat részben vagy egészben elengedik - mutatott rá, megjegyezve, hogy a fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel és babaváró támogatással is ösztönzi a kormány.

Az első házasok adókedvezményének köszönhetően nő a nettó kereset, a szabad felhasználású 10 millió forintos babaváró támogatás pedig a családi költségvetést erősítheti - írta.

Hozzátette: otthonteremtési terveiket pedig az otthonteremtési program elemei, egyebek mellett a csok, a falusi csok, az áfa-kedvezmény vagy az otthonfelújítási támogatás segíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről