Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hajmeresztő terv az Európai Bizottság asztalán

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. április 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) a bizottság ülése előtt Strasburgban 2022. március 5-én. MTI/EPA pool/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Kedd reggel arról írt a Politico, hogy az Európai Bizottság asztalán egy olyan terv van, amely felhatalmazást adna saját magának arra, hogy szükség esetén felülről irányítsa egy-egy tagállam gázfogyasztását. A terv egy olyan jogi mechanizmust is magában foglal, amely értelmében minősített többséggel is elfogadhatják azt, megkerülve egy-egy tagállam vétóját - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását.

Elképesztő javaslat készül Forrás: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően. Az online hírportál leszögezte, a terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

Az Európai Bizottság célja, hogy a tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson. A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között, bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről