A Jobbik hamarosan az SZDSZ sorsára jut

Jakab Péter, Gyöngyösi Márton, Szávay István, Varga-Damm Andrea, Jobbik
Vágólapra másolva!
Ha a Jobbik azt a stílust (vagy stílustalanságot) nem tudja eredményesen hozni, ami eddig a homofóbból homofil, antiszemitából filoszemitává válni kívánó Jobbikot életben tartotta, akkor a párt törvényszerűen a MIÉP, illetve még inkább az SZDSZ sorsára jut – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak adott interjúban, utalva arra, hogy gyalázatos múltját hogyan és milyen ügyetlenül próbálta (túlteljesítésekkel is) elfeledtetni a Jobbik. A Századvég Alapítvány jogi szakértője a Jobbik jövőjéről beszélt nekünk.
Vágólapra másolva!

Jakab Péter stílusát talán nem kell kommentálni, ugyanakkor a bukott Jobbik-elnök legutóbb azt írta a Facebookon Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán, hogy „Tusnádon kiderült, Magyarországnak van egy önjelölt bolygókapitánya, de nincs valódi miniszterelnöke." Ön szerint mit remél Jakab Péter az ilyen és efféle stílusú mondatoktól, amikor egyre hiteltelenebb a személye?

Ami az érintett politikai teljesítményét illeti, egyrészt a Jobbikban 2022. július 2. napja óta nem pártelnök, 2022. július 15. napja óta nem frakcióvezető, másrészt a Jobbik vezetőségével sem sikerült kibékülnie, továbbá egy új, – valójában a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület által korábban fenntartott, 2019. év óta inaktív oldalon – sajátlogós közösségi oldalt indított „A Nép Pártján" elnevezéssel. Mindezekből arra lehet egyértelműen következtetni, hogy

Korábban is felreppent a hír, hogy Jakab Péter új pártot alapít. Ön szerint, ha ez bekövetkezik, az hogyan befolyásolná az ellenzéki térfél erőviszonyait?

Egy ilyen változás mindenképpen az erőviszonyok részleges eltolódásával járna, a kérdés csupán az, hogy mekkora mértékű eltolódásával. Amennyiben a párt exelnöke folytatja a jelenlegi kommunikációját, úgy

az áprilisi választásokon a miatta a Jobbikra szavazókat a Jobbiktól elveheti, ezzel annak gyengülését okozva, míg a szebb kort is megélt Ellenzéki Összefogásból további támogatókra lelhet.

Jakab Péter és szeretője, az egykori BKV-ellenőr, a saját pártjában mamuszos főtitkárnőnek nevezett Molnár Enikő Forrás: Metropol

Továbbá egy új párt alapítása során – figyelembe véve a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény rendelkezéseit – gondolni kell arra is, hogy a párt kiadásai milyen forrásból kerülnek a következő választásig finanszírozásra, nem beszélve a központi költségvetésből támogatásra jogosult pártalapítvány – 2003. évi XLVII. törvény szerinti – alapításáról is. Megemlítendő, hogy a múlt héten módosított országgyűlésről szóló törvény a többi párt központi költségvetési támogatása mellett a Jobbik támogatását is csökkentette.

Valamilyen szinten rá lesz kényszerülve arra, hogy valahogyan – valószínűleg az ellenzéki oldalon – vele együttműködő partnereket/képviselőket találjon.

Mi történhet, ha Jakab Péter kilép a Jobbikból?

A Jobbik párt társadalmi támogatása – 10 mandátumról tovább – gyengülni fog, új irányt kell vennie, amit a zsidókat a Parlamentben listázni kívánó új pártelnök elviekben és fejben már birtokol. A korábbi frakcióvezetőnek pedig két lehetősége lesz: független képviselőként vagy párthoz csatlakozóként, illetve – az eddig felröppent hírek alapján – saját párt alapítójaként rendezheti át az ellenzék erőviszonyait. A Jobbik jelenlegi mélyrepülésével akár a 2022-es országgyűlési választáson az országgyűlésbe bejutott radikális Mi Hazánk 6 fős képviselői létszámát is elérheti, amellyel a legkisebb párt lesz az országgyűlésben.

Jakab Péter a nép szegény gyermekének akarta beállítani magát, de sokmilliós fizetése van Forrás: Facebook

Mi várhat a Jobbikra, ha a sok botrány és pozícióharc végleg összeroppantja a pártot?

Ha azt a stílust (vagy stílustalanságot) nem tudja eredményesen hozni, ami eddig a homofóbból homofil, antiszemitából filoszemitává válni kívánó Jobbikot életben tartotta, akkor

a Jobbik törvényszerűen a MIÉP, illetve még inkább az SZDSZ sorsára jut.

Tekintettel arra, hogy a Jobbik korábban már túlélt egy súlyos vezetői és szervezeti válságot – itt gondolva Vona Gábor távozására –, nem lehet első kézből a párt összeroppanását vizionálni, de mégis kiemelkedő adat, hogy a Jobbik amíg 2018-ban 26 képviselőt, addig 2022-ben már csak 10 képviselőt adott a magyar országgyűlésnek.