Nem is voltak előadások, mégis több tízmillió forintot kaptak Alföldi Róberték egy újabb budai kerülettől

Alföldi Róbert
Vágólapra másolva!
Több mint 20 millió forintot kapott Alföldi Róbert színháza, a volt Május 1. mozi helyén nyitott Átrium a baloldali vezetésű II. kerületi önkormányzattól 2020 tavaszán, amikor a járvány ellen bevezetett intézkedések miatt nem is lehetett előadásokat tartani. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a baloldali önkormányzatok rendre több tízmilliókkal támogatják Alföldi színházát, legutóbb az I. kerület önkormányzata fogadta el a párbeszédes V. Naszályi Márta előterjesztését, amely alapján együttműködési szerződést kötnének az Átrium Színház alapítványával. Az alapítvány fő célja az érzékenyítés.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a május 26-i testületi ülésen csupán egyetlen szavazatnyi többséggel fogadta el az I. kerület önkormányzata a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármester előterjesztését, miszerint együttműködési szerződést kötne az Átrium Színház alapítványával.

„A Thea Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el"

– olvasható az előterjesztésben.

Május elején már tárgyalta volna a testület ezt az előterjesztést, a népjóléti, oktatási, kulturális és sportbizottság azonban előzetesen nem támogatta az elfogadását, emiatt a polgármester visszavonta, majd ugyanezt a napirendi pontot változatlanul behozta a május 26-i testületi ülésre, ahol a kerületi Momentum – megváltoztatva két héttel korábbi álláspontját – támogatta, és így tudott átmenni, egyetlen szavazat többséggel.

Több tízmillió forinttal támogatják Alföldi Róberet színházát a baloldali önkormányzatok az adófizetők pénzéből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Arra, hogy a kerületieknek ez konkrétan mennyibe kerülne, egyelőre csak az önkormányzat 2022-es költségvetésének tervezetéből tudunk következtetni – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek az I. kerületi testület fideszes önkormányzati képviselője, aki mindezek alapján arra számít, hogy a konkrét összeg 35 és hatvanmillió forint között lesz, de szerinte külön kell majd döntenie róla a testületnek.

Gulyás Gergely Kristóf azt is hozzátette:

számukra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak érzékenyítő programokat akarnak tartani az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínház szervezésében.

Ezzel kapcsolatban az Origo megkereste az Átrium Színházat. Szerettük volna megtudni, pontosan milyen előadásokkal érzékenyítenek gyerekeket. A színház egyelőre hallgat, korábbi előadásaikból azonban lehet következtetni.

Az Átrium korábban a nagy indulatokat kiváltó LMBTQ-könyvből is szervezett felolvasást gyerekeknek Forrás: Twitter

Korábban a baloldali II. kerületi önkormányzattal közösen szervezett Alföldi színháza érzékenyítő felolvasást gyerekeknek abból az LMBTQ-könyvből, ami akkor komoly indulatokat és felháborodást váltott ki az emberekből.

A felolvasást abból a „Meseország mindenkié" című könyvből szervezték a gyerekeknek, amit egy leszbikus szervezet adott ki, azzal a céllal, hogy ismert meséket írjanak át - többek között - homoszexuális főszereplőkkel.

Az MSZP-s Őrsi Gergely vezette II. kerületi önkormányzat ráadásul több tízmillió forintot is juttatott az érzékenyítést fő céljának tekintő Átrium alapítványának.

Az Origo birtokába jutott dokumentumokból kiderül, hogy

2020 tavaszán, amikor a járvány ellen bevezetett intézkedések miatt nem lehetett színházi előadásokat tartani, több mint 20 millió forintot juttatott az önkormányzat az Átrium alapítványának.

A három szerződés szerint 2020 április, május és júliusában összesen 24 millió forintért vásárolt szájmaszkokat a Thea Art Nonprofit Kft-től a II. kerületi önkormányzat. Minden bizonnyal – érzékenyítő előadások híján – ezt a jogcímet találták arra, hogy súlyos milliókat adjanak oda Alföldiéknek.