Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké, a transzneműek induljanak külön kategóriában

Vágólapra másolva!
Egerszegi Krisztina, az ötszörös olimpiai bajnok magyar úszóklasszis a budapesti vizes világbajnokság egyik nagykövete. A Mandinernek nyilatkozva beszélt életéről, családjáról, az anyaságról, de arról is, hogy milyen veszélyt jelentenek a női versenyekre a transzgender versenyzők.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre, hogyan lett a FINA-vb nagykövete, ezt mondja

Az interjút készítő Csisztu Zsuzsa - aki tornászként vett részt az 1988-as szöuli olimpián, ahol Egerszegi Krisztina első aranyérmét nyerte - felidézi a pillanatot, amikor a két hatalmas NDK-s versenyző, Zimmermann és Sirch között a dobogó legmagasabb fokán állt. Egerszegi a dobogó tetején volt akkora, mint - a ma már tudjuk – szteroidokkal teledoppingolt NDK-sok.

Egerszegi Krisztina két keletnémet úszó között - balra Kristin Ottó, jobbra Cornelia Sirch - a 100 méteres döntő után 1988-ban, ahol Egerszegi ezüstérmes lett. Otto edzőjét versenyzői doppingolásáért később börtönre ítélték Forrás: Getty Images/Tony Duffy

"Ma egy másik jelenség, a férfinak született, de transzgenderként a nők között versenyző sportolók jelenléte aggasztja a sportvilágot. Több sportágban is láttuk már ezt, az amerikai egyetemi úszóbajnokságban például egy Will Thomasként született, ma Lia Thomasként induló versenyző sorra dönti meg a női rekordokat..." - kérdezi Csisztu Zsuzsa, mire Egerszegi visszakérdez:

Majd hozzáteszi:

Egerszegi Krisztina Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

Egerszegi Krisztina beszél az ukrajnai háborúról is:

Egy budapesti olimpia megrendezéséről az ötszörös olimpiai bajnok ezt mondja:

A teljes interjú itt olvasható.