Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga Judit: A kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

VARGA Judit
Budapest, 2022. június 8. Varga Judit igazságügyi miniszter, mint előterjesztő felszólal a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
November elsejéig tarthatja fent az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatti intézkedéseit a kormány - ismertette Varga Judit igazságügyi miniszter a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslatot szerdán az Országgyűlésben. A rendkívüli felhatalmazást a háborús veszélyhelyzet miatt a parlament megszavazta.
Vágólapra másolva!

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő hangsúlyozta, hogy

Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból.

Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is – tette hozzá.

Budapest, 2022. június 8. Varga Judit igazságügyi miniszter, mint előterjesztő felszólal a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Úgy folytatta, hogy

Elmondta: a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz most javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit.

A miniszter rámutatott arra, hogy

a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Varga Judit hangsúlyozta:

A tárcavezető kiemelte, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseit a kormány a fokozatosság, a szükségesség, arányosság és a célhoz kötöttség elve mentén hozza meg. Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa.

- magyarázta.

Varga Judit elengedhetetlennek nevezte a törvényjavaslatot ahhoz, hogy a kormány valamennyi intézkedést a kellő időben meg tudja hozni. Elmondta: a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról dönt, hogy fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszerellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedés mellett a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek.

- tette hozzá. A politikus kitért arra is, hogy

a felhatalmazás nem korlátlan, az időkorlát mellett tájékoztatási kötelezettsége is van a kormánynak az Országgyűlés felé.

Varga Judit felszólalását követően 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett megszavazták a veszélyhelyzet kihirdetését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről