Szijjártó Péter: Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem fogja megszavazni

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. május 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha ez a szankciós csomag életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

Immár két és fél hónapja háború van a szomszédban, a magyarok érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, elítélték az Ukrajna elleni területi agressziót, és minden idők legnagyobb humanitárius akciója zajlik. Az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot támogattuk. A vörös vonal Magyarország energiaellátásának a kérdése volt, ez egy fizikai, és nem ideológiai kérdés - tette hozzá. Nem véletlen, hogy az uniós országok megállapodtak arról, hogy csak olyan lépések lehetnek, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő helyzetét. Egy magyar gazdaságra ledobott atombomba az olajembargó - mondta a miniszter.

Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több százmilliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni - fejtette ki.

"Ez nem segíti a béke elérését"

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az elhangzottakra azt mondta, hogy az Európai Bizottság javaslata nem segíti a béke elérését, és még Ukrajnán sem segít az olajembargó. Teljesen értelmetlen ez az uniós javaslat - tette hozzá.

Kocsis Máté, a Fidesz frrakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) nem szavazta meg az Oroszország agresszióját elítélő parlamenti nyilatkozatot, ezért fejezze be a hangulatkeltést. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a baloldal több politikusa kiállt az olajembergó mellett, így Gyöngyösi Márton és Jávor Benedek is.