Kovács Zoltán: A háborús veszélyhelyzet a magyarok biztonságát és védelmét szolgálja

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, Fidesz, Bálna, Fidesz, Bálna, Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
A háborús veszélyhelyzet kihirdetése azt szolgálja a kormány számára, hogy lehetőség legyen azoknak az eszközöknek a biztosítására, melyek lehetővé teszik hazánk nemzeti biztonsági érdekeinek, valamint családjaink biztonságának megóvását, illetve megakadályozzák, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba - olvasható Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, nemzetközi szóvivő EUobserverben megjelent válaszcikkében. 
Vágólapra másolva!

Miközben az EUobserver két szerzője, Pásztor Emese és Sanjay Sethi meglehetősen elfogultan foglalnak állást a COVID-járvány és most az ukrajnai háború miatt elrendelt magyar veszélyhelyzetről, illetve igyekeznek Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát Európa tekintélyelvű fekete bárányának beállítani, éppen a különleges jogrend lényege felett siklanak el - írta Kovács Zoltán, az EUobserbernek adott válaszcikkében.

Nem is arra, hogy előmozdítsa „Magyarország legerősebb jobboldali pártjának nyíltan antidemokratikus céljait." Ehelyett a különleges jogrend a magyarok életének megmentését, valamint biztonságának és védelmének biztosítását szolgálja" - tette hozzá.

Kovács Zoltán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A parlament kedden fogadta el Magyarország Alaptörvényének módosítását – mely lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy egy szomszédos országban folyó fegyveres konfliktus, háború vagy humanitárius katasztrófa esetén veszélyhelyzetet rendeljen el – és amelyről tudható volt, hogy hőzöngést vált ki a liberális buborékon belül.

Emlékeznek még 2020 tavaszára, amikor Magyarország a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet vezetett be? A forgatókönyv két éve ugyanaz volt, mint most - írta Kovács Zoltán.

De vajon a veszélyhelyzet valóban autokratikus zűrzavarba taszította Magyarországot? Nem, nem így történt. Ellenkezőleg, a kormány számára gyors cselekvést tett lehetővé: a határok lezárását, a korlátozások életbe léptetését és az egészségügy ellátását minden olyasmivel, amire szükség lehetett a rászorulók megsegítése érdekében - közölte Kovács Zoltán.

Ezek segítették Magyarországot

Úgy látja, miután Magyarország átvészelte a járvány legnehezebb szakaszait és elindult a gazdasági újjáépítés, a különleges jogrend által biztosított gyorsaság rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a lezárások után Magyarország még erősebb legyen, mint amilyen azelőtt volt.

Az ukrajnai háború okán kedden elfogadott „veszélyhelyzet" esetén valójában ugyanez történik. Kritikusaink már most amiatt jajgatnak, hogy a Fidesz csupán saját autoriter cselekedeteit akarja a legalitás köntösébe bújtatni.

- írta Kovács Zoltán. Mellesleg a Parlamentnek továbbra is jóvá kell hagynia a kormány döntéseit - zárul a cikk.