Teljes szétesés a Jobbikban, Jakab Péter ki akarja zárni a hozzá eddig nagyon közel álló Potocskánét

Jakab Péter, Potocskáné Kőrösi Anita, Jobbik, Jobbik Magyarországért Mozgalom,
Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy a parlamentből nemrég kibukott Potocskáné Kőrösi Anita puccsot kezdeményezett Jakab Péter ellen, ennek jeléül megfosztva Jakab kabinetfőnökét, egyben élettársát, Molnár Enikőt a különleges jogköreitől, most ő került a pártelnök célkeresztjébe. Jakab Péter a közösségi oldalán hívta rá fel a figyelmet, hogy „feljelentést tesz hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezi Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból". Erre reagálva a Jobbik elnökhelyettesi tisztségét betöltő Potocskáné – más szavakkal – közölte, hogy nem hátrál meg, ami arra utalhat, hogy felveszi a küzdelmet Jakabbal szemben. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté mindezt a következőképpen kommentálta: „Figyelem, végjáték a Jobbikban!" Túlzás nélkül kijelenthető: a Gyurcsány csatlóssá vált Jobbik a szétesés határára került.
Vágólapra másolva!

Jakab Péter pártelnök a Facebook-oldalán közzétett bejegyzését így kezdte: „Vannak pillanatok, amikor egy pártelnöknek nagyon nehéz döntést kell hoznia". Majd arról írt, hogy bízott a parlamentből frissen kibukott Potocskáné Kőrösi Anitában, akit ő tett a Jobbik elnökhelyettesévé, de csalódott, mivel „történt valami".

Jakab Péter és Potocskáné Kőrösi Anita Forrás: MTI

Jakab így folytatta: „Nem tudom mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban elkezd törni zúzni.

Elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt. Kész, vége, nincs tovább. Vagy épp engem, mint frakcióvezetőt megkerülve utasítja a hivatalomat szerződések megkötésére mindenféle jogkör nélkül."

A Jobbik pártalapítványának gazdálkodásával kapcsolatosan tehát Jakab törvénytelenséggel vádolta meg Potocskánét, majd hozzáfűzte, hogy emiatt feljelenti saját helyettesét, illetve kezdeményezi kizáratását a Jobbikból.

Potocskáné nem hátrál

Potocskáné Kőrösi Anita a közösségi oldalán reagált Jakab bejegyzésére. A baloldali párt elnökhelyettese azt írta: „A Jobbik Országos Elnökségének ülése nem sokkal ezelőtt ért véget. A lelkiismeretem tiszta; minden erőmmel, legjobb tudásom szerint szolgálom és védem a Jobbik közösségét - úgy ahogy eddig is!"

Magyarán:

Potocskáné közölte, hogy nem hajlandó lemondani a Jobbikban betöltött tisztségeiről, illetve nem hátrál meg, hanem felveszi a küzdelmet Jakabbal szemben.

Kocsis Máté: Figyelem, végjáték a Jobbikban!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán kommentálta a Jobbik szétesési folyamatát: „Értjük, Péter bevallja végre, hogy a pártja törvénytelenül működik, de ennek a kis Erőszak Tódornak nem az erőszakba fulladó jobbikos disznótorok törvényessége felett kellene őrködnie inkább?

Potocskánét most hirtelen csak azért jelenti fel, mert az nem akarta tovább védeni a védhetetlent. Szánalmas, gyáva alak, és ezen a fekete bőrkabát vagy egy fejére húzott krumpliszsák sem változtat".

– fűzte hozzá Kocsis Máté.

Varga-Damm Andrea fogadott arra, hogy Potocskáné mikor szúrja hátba Jabakot

A Mandiner vette észre, hogy az egykor jobbikos, majd független volt országgyűlési képviselő, Varga-Damm Andrea is kifejtette véleményét a párt széteséséről.

A volt politikus ezt írta:

Varga-Damm állítása szerint: „Anita mindenkit hátba támadott eddig a pártban, aki bármilyen jót is tett neki. Senki nem nyert, mert a legrövidebb becsült idő kettő hónap volt. Anitának sikerült 16 nap alatt puccsot szerveznie az ellen az ember ellen, aki nélkül őt soha, semmilyen közösségben vezetőnek nem választották volna. Ő az az ember, akinek semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy Jakab Pétert kritizálja".

Forrás: Jakab Péter/Facebook

Mi állhat a Jakab-Potocskáné leszámolási botrány mögött?

Ahogy arról az Origo beszámolt a Metropolnak a Jobbik belső ügyeit jól ismerő forrásaira hivatkozva, a konfliktus okai a következők lehetnek:

a Jobbik elnöksége az eltitkolt nemi erőszakkísérlet és az állítólagos választási csalás miatt fellázadt Jakab Péter ellen, továbbá nehezményezték a pártelnök kabinetfőnökének, illetve élettársának, Molnár Enikőnek az egyre nagyobb befolyását.

Jakab Péter és Molnár Enikő Forrás: Facebook

A vádak alapján valószínűsíthető ugyanis, hogy fantomszervezetek létrehozásával sikerült Jakabot a Jobbik elnökének újraválasztani.

Jakab minderre a Jobbik elnökségi ülésén úgy reagált, hogy

majd kirohant a teremből. Ezt követően Potocskáné Kőrösi Anita kijelentette, hogy

majd az ő vezetésével a párt elnöksége megfosztotta különleges jogköreitől Molnár Enikőt.

A Metropol információi szerint ezután megtárgyalták annak lehetőségét is, hogyan lehet Jakabot eltávolítani a parlamenti frakció éléről. Jakab Péter, miután értesült a fejleményekről, azzal fenyegetőzött, hogy

lemond, és a Parlamentben „kiül a függetlenek közé".