Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csak Magyarország emeli fel a hangját

Vágólapra másolva!
Azbej Tristan a még Miniszterelnökségen működő, az üldözött keresztények megsegítésére létrejött államtitkárság, valamint a Hungary Helps program vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ukrajnai segítségnyújtásról, valamint a közel-keleti és afrikai projektjeikről.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta, az április 3-i választáson az emberek arra is felhatalmazást adtak, hogy Magyarországnak ez a jelentős segélyprogramja is folytassa munkáját. A program eddig elsősorban a Közel-Keletre és Afrikára figyelt, de most a legfontosabb cél, hogy a szomszédban nyújtson támogatást. Magyarország egyrészt segíti az Ukrajnából menekülteket, de mellette a Hungary Helps az Ukrajnában élőknek nyújt támogatást, azonnali segítséget. Ez azért is jelentős, mert eddig a korábbi színhelyeken akkor léptek fel a program munkatársai, amikor ott már enyhült a feszültség, de most ezt Ukrajnában nem lehet kivárni, azonnali támogatásra van szükség, amit a kormány a Hungary Helps programon keresztül megad.

Hozzátette, az különösen fontos, hogy nem csak Magyarország, hanem például a Kárpátalján élő magyarok is sokat tesznek. Az elmúlt évtizedekben Magyarország és Ukrajna között voltak viták, elsősorban a magyar kisebbség kapcsán, sajnálatos módon ennek köszönhetően egy magyarellenes hangulat alakult ki Ukrajnában, amit az ottani szélsőségesek fel is erősítettek. Ám most, a háborús helyzet kapcsán kiderült, a Kárpátalján élő magyarok igazi ukrán hazafiként élnek, és hihetetlen támogatást adnak az ország belsejéből, keleti részéből érkező belső menekülteknek, akiknek a száma több százezerre becsülhető.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről