Le Figaro: Varga Judit az EU magyar harcosa

Varga Judit
Vágólapra másolva!
2022. április 27-én portré jelent meg Varga Judit igazságügyi miniszterről a Le Figaróban, amelyet a lap külpolitikai újságírója, Anne Rovan készített.
Vágólapra másolva!

A francia lapban ismertetik Varga Judit pályafutását. Megemlítik, hogy "foggal-körömmel" képviseli a magyar álláspontot Brüsszelben. Így írnak Varga Juditról: A jogi diplomát szerzett fiatal hölgy, aki korábban az Európai Parlamentben dolgozott asszisztensként. Foggal-körömmel védi Brüsszelben Orbán Viktor nacionalista ideológiáját. Ő az, aki napi szinten kezeli a magyarországi jogállamisági dossziét, valamint országa és az európai intézmények közötti kapcsolatokat ebben a kérdésben - teszi hozzá a lap, amely szerint Orbán Viktortól egy testre szabott tárcát kapott Varga Judit.

A miniszter egyaránt felelős az igazságügyért és az európai uniós ügyekért.

"Ő egy harcos" – állítja egy EU-s diplomata, aki korábban már látta munka közben a miniszteri csúcson Brüsszelben.

Érdekes eleme a portréban, amikor a momentumos Cseh Katalint idézik, aki azt mondja: "Varga Judit mindenben jogi megközelítést alkalmaz". Nem világos, hogy az uniós korrupciós ügybe keveredett momentumos EP-képviselő ezt kifogásnak szánja-e - milyen megközelítést kellene alkalmaznia egy igazságügyi miniszternek?

Varga Judit Forrás: www.grazmel-photography.com/Www.Grazmel-Photography.Com

A Le Figaro megemlíti, hogy Varga Judit Orbán Viktor mellett állt a választásokat követő eredményvárón, és szintén foggal-körömmel védelmezte Brüsszelben a gyermekvédelmi törvényt, amelyet egy emlékezetes csúcstalálkozón "szinte minden európai vezető" támadott.

Varga Judit szerint mindenekelőtt politikai motivációjú a harc, amelyet Brüsszel indítana Magyarországgal szemben. „Mivel nem ugyanazok az elképzeléseink, mint a mainstream irányvonal, támadnak minket, és ez megdöbbentő. Nincs tehát egyenlőség"

– mondta Varga Judit, aki a lapnak megemlítette az EU-ban uralkodó kettős mércét (luxemburgi jogállamisági gondokat említve).

A miniszter kitart amellett is, hogy „Brüsszelnek inkább az egységre kell törekednie", hiszen az EU-nak kezelnie kell az ukrajnai háborút - írja a francia lap.

Az Európai Bizottság ennek ellenére szerdán elindította az uniós pénzeket érintő eljárás első szakaszát.

– zárta az interjút a miniszter.