Orbán Viktor a Fidesz győzelmének fő oka, végleg széteshet a baloldal

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, Fidesz, Bálna, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke
Vágólapra másolva!
Ez a választás a béke és háború választása mellett arról szólt, hogy Márki-Zayra vagy Orbán Viktorra szavaznak a választók. A számokból pedig már látszódott, hogy van esély a kétharmados győzelemre - mondta el Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese a XXI. Század Intézetnek az országgyűlési választások kapcsán tartott választásértékelő rendezvényén. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője elmondta, hogy nyikorog és hiányzik a bizalom egymás között a baloldalon, és ez is egy oka volt a bukásnak, ráadásul úgy tűnik, újra a széttöredezettség irányába mozdultak el. A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során Deák Dániel moderálása mellett Barthel-Rúzsa Zsolt, Hann Endre, Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor osztották meg gondolataikat egymással, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy a közvélemény-kutatók nem látták, hogy valójában nem pártprogramok, hanem a miniszterelnök-jelöltek személye fogja eldönteni a választást. Emellett annak is döntő jelentőséget nyilvánítottak, hogy a Fidesz békepártisága sokkal erősebb narratívának bizonyult a baloldal Nyugat–Kelet narratívájánál. 
Vágólapra másolva!

A választásértékelőn Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese elmondta, hogy

ez a választás a béke vagy háború választása mellett arról szólt, hogy Márki-Zayra vagy Orbán Viktorra szavaznak a választók. A számokból pedig már látszódott, hogy van esély a kétharmados győzelemre.

Felidézte a Századvég korábbi előrejelzését, amely szerint 26 százalék mondta, hogy Márki-Zay Péter, 62 százalék pedig azt, hogy Orbán Viktor kormányfő lehet. Barthel-Rúzsa szerint az emberek végül alkalmasabbnak találták Orbán Viktort. Úgy látja, hogy hiába hívta fel az embereket Márki-Zay felesége, hogy szavazzanak a férjére, annyi háborúpárti nyilatkozatot tettek a baloldali politikusok, hogy már a telefonhívás sem segített. A történelmi győzelem és a negyedik kétharmad kapcsán elmondta, hogy

Orbán Viktor az első számú ok, amiért a Fidesz nyert. A Fidesznek van követhető stratégiája, szemben a baloldallal.

Forrás: XXI. Század Intézet

Egy integrációnak álcázott dezintegráció zajlik a baloldalon. Elég az államfőválasztásra gondolni, amikor a baloldal szerencsétlenkedett, mire ki tudtak állítani valakit - mondta az elnökhelyettes. Ez a fajta kompetenciahiány is bukáshoz vezetett. Hozzátette: ezzel szemben a Fidesz sikere a gazdasági sikerekben is rejlik, mert a válságok ellenére is fejlődő pályán mozog az ország. Jó az irány, és ennek olyan üzenete van - azon túl, hogy Orbán Viktor biztos vezető -, hogy arra ösztönzi az embereket, hogy tudják, javulni fog az anyagi helyzetük a jövőben.

A baloldal összefogása megbukott

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója azt mondta: nem tudom, pontosan mi történt.

Szerinte a jobbikosok egy része átszavazott a Fideszhez, egy részük pedig a Mi Hazánkhoz. Hann azt hangsúlyozta, hogy

a mérések egyáltalán nem zárták ki a Mi Hazánk bejutását, és az utolsó Medián-mérés 4 százalékon mérte a pártot.

Hann világossá tette, hogy

a Jobbik szavazóinak kulcsfontosságú szerepe volt a választások kimenetele szempontjából.

Hann Endre elmondta, hogy szerinte a közvélemény-kutatók túlságosan óvatosak voltak. Hann úgy látja, hogy a baloldalon nincs olyan mértékű összefogás, mint a jobboldalon. Pulai András mérése - a 47-47 arány - kapcsán azt mondta, hogy

Végleg széteshet a baloldal

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője leszögezte, hogy

ez a választás egy miniszterelnök-választás volt, és a magyaroknak azt kellett eldönteni, hogy Orbán Viktor maradjon-e a kormányfő.

Úgy látja, hogy azért nyert, mert tudták az emberek, mit várhatnak tőle. Szerinte

a közvélemény-kutatók ott hibáztak, azt nem értették meg, hogy mi az a dilemma, ami alapján a választók dönteni fognak.

Forrás: XXI. Század Intézet

Mráz szerint az összeilleszkedési nehézség jelen van a baloldalon, és egység csak papíron létezett, amely a valósággal köszönőviszonyban sem volt.

Nyikorog és hiányzik a bizalom egymás között, ez is egy komponense volt a bukásnak, és úgy tűnik, újra a fragmentáció irányába mozdultak el.

Az integráció egyetlen útja az lenne Mráz szerint, ha a baloldal felmutatna egy tehetséges politikust. Gyurcsánynak feladata lesz a baloldalt összefogni, de kérdéses, hogy mikor fog közbelépni, és megállítani a fragmentálódást.

Komoly a baj a baloldalon

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint

a baloldal vereségének oka egyrészt a vízióhiány volt, másrészt az, hogy kudarcos mozgósítási kampányt folytattak.

Závecz szerint

a baloldal 2010 óta el volt foglalva a civakodással, az egység megteremtésével, és nem volt szellemi kapacitása, ideje arra, hogy alternatív víziót teremtsenek. Csak Orbán Viktort szidták, tulajdonképpen ez volt a baloldal programja.

Érzelmileg nem tudtak azonosulni a magyar társadalommal, nem tudtak kötődni, nem tartanak itt - mondta, majd hozzátette: most a baloldal oda tudott eljutni, hogy megvalósította az összefogást, ennek állomásai számára jónak tűntek, de

megjelent Márki-Zay, és mindent elölről kellett kezdeni. Nemcsak a szervezet nem volt jól összerakva, hanem elvesztek a részletekben.

Závecz szerint a technikai kérdésekkel volt elfoglalva a baloldal,

most a bukás után pedig nem összefognak, és együtt dolgozzák fel a vereséget, hanem egymás torkának estek, egymást hibáztatják.

Hozzátette azt is, hogy nagyjából 330 ezer szavazót szerzett a Mi Hazánk, és erre csak az lehet a magyarázat, hogy a Jobbiktól vették el ezeket a szavazókat. Az is nagy dolog, hogy 70 ezerrel növelte szavazói számát a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Mi várható a jövőben?

Deák Dániel kiemelte, hogy a Fidesz megtartotta a 2018-as szavazóit, és növelte is a táborát. Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, hogy

3 millió körül fognak megállni a szavazatok a Fidesznél, ha meglesz a végleges eredmény.

Forrás: XXI. Század Intézet

Závecz szerint a baloldal nyalogatja a sebeit, de egy idő után talán majd megrázza magát, és újra elindul.

Závecz Tibor kijelentette, hogy nem lehet tudni, ez mikor valósul majd meg. Szerinte normális, hogy most gyászmunkafolyamatok indultak el, de a baloldalnak muszáj lesz valódi tartalommal megtöltenie a politikáját. Barthel-Rúzsa Zsolt szerint

jó kérdés, hogy a baloldali összefogás működni fog-e, lesz-e integráció. Jó kérdés az is, hogy együtt vagy külön indulnak-e majd a baloldal pártjai a következő választásokon, és hogyan alakul a Mi Hazánk sorsa.

Mráz szerint

a Mi Hazánkkal lesz egy jobboldali ellenzéke a kormánynak. A választás ellenzékváltó volt, és számít egy ellenzéki lázadásra a baloldali szavazók körében.

Most erős a frusztráció, és mérgesek a baloldalon.