Tart a választás - így áll most!

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, szavazás, szavazólap, szavazó fülke, Újpest, Bajza utcai általános iskola
Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 243 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson. Este hét óráig mintegy 7,7 millió választópolgárt várnak a magyarországi szavazókörökben az urnákhoz. 17 órakor a részvétel 62,92 százalék volt. Orbán Viktor miniszterelnök is szavazott, azt mondta, hogy a háború és a béke a tét. Percről percre közvetítésünket a szavazásról itt követheti!
Vágólapra másolva!

Az első részvételi adatok szerint 17 órakor a részvételi arány 62,92 százalék.

A Nemzeti Választási Iroda legközelebb a 18:30 órai adatokat közli.

Orbán Viktor is szavazott már, itt azt mondta, hogy

A miniszterelnök azt is mondta, hogy

Bővebben erről ITT írtunk.

Az Origo információi szerint sok helyen nem adják oda automatikusan a népszavazási szavazólapot, pedig

a népszavazási lapot is kérés nélkül kéne adniuk az állampolgároknak.

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét:

a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák.

A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

Már a reggeli órákban is rosszul lettek ketten, egy választó Kiskunfélegyházán, egy szszb-tag pedig Békéscsabán lett rosszul. A délelőtti órákban később Bobán lett rosszul egy szavazó, majd Fábiánházán ment haza egészségügyi okok miatt egy szszb-tag. A XIII. kerületben a jegyzőkönyvvezető lett rosszul.

Büssün tűz miatt átmenetileg felfüggesztették a szavazást, a szavazóhelyiséget áthelyezték a Közösségi Házba.

Sopronban egy vérző ember ment szavazni, őt egy kutya harapta meg.

Részleteket a percről percre közvetítésünkben olvashat.

Tudnivalók a választásról

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel az MTI-vel.

Mucsi Tamás azt mondta: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

Nem kötelező a maszk

Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben. A karanténban lévőket felkereső szszb-tagoknak azonban javasolják a maszkviselést és a távolságtartást.

A választópolgár a szavazás során használhatja saját tollát, de a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazófülkékben elhelyezett tollak rendszeres fertőtlenítéséről.
Aki saját érdekében úgy ítéli meg, az hordhat maszkot a szavazóhelyiségben, de az azonosítás idejére le kell vennie.

A karanténban lévőket felkereső, mozgóurnás szszb-tagoknak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) javasolja a maszkviselést, a gumikesztyű használatát és a távolságtartás betartását.

Szavazó a Zugligeti Általános Iskolában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így lehet szavazni

Szavazni csak személyesen lehet. A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát, ezt bármilyen típusú személyi igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is.

Emellett a választópolgárnak igazolnia kell a lakcímét vagy a személyi azonosítóját is.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a mintegy 158 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt korábban kérte.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Zárócímke a Bajza utcai általános iskolában létrehozott szavazókörzetben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, ebből több mint 231 ezer fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson; ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

A szavazatszámláló bizottságok először az országgyűlési választás szavazólapjait számlálják össze, így az előzetes eredmények ismertetése röviddel az urnazárás után megkezdődik a www.valasztas.hu oldalon, és este 11 óra körül már magas feldolgozottsági adatok várhatók.