Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mráz Ágoston az Origónak: A baloldali sms-kampány egy szervezett, illegális beavatkozási kísérlet a választás megzavarására

Márki-Zay Péter és Iványi Gábor
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (első sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Kunhalmi Ágnes mögött Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, mögötte takarásban Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az sms-ek küldésének ez egy első köre volt, de nem tudjuk, hogy lesz-e ismétlés: akár választás közben vagy az után hogyan próbálják meg befolyásolni a választói magatartást és ezáltal a szabadságot. Ez egy szervezett, illegális beavatkozási kísérlet és a magyar választás szabadságának, tisztaságának megzavarására irányul – mondta el az Origónak adott interjúban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz szerint egy jogállamnak az a válasza, hogy jogállami módon ki kell vizsgálni azt, ami történt, és a káoszban, rendzavarásban érdekelt politikai csoportok vagy üzleti körök akcióit meg kell akadályozni.
Vágólapra másolva!

Miért aggályos és példátlan, hogy az emberek hozzájárulása nélkül a baloldali pártok közel egymillió embernek – köztük kormánytagoknak - küldtek ismeretlen telefonszámról sms-t, amelyben a baloldal támogatására öszönöznek?

Soha ilyen nem történt a rendszerváltozás óta,

és ebben az ügyben ez a kulcs. Az sms-ek küldésének ez egy első köre volt, de nem tudjuk, hogy lesz-e ismétlés: akár választás közben vagy az után hogyan próbálják meg befolyásolni a választói magatartást és ezáltal a szabadságot.

Ez egy szervezett, illegális beavatkozási kísérlet és a magyar választás szabadságának, tisztaságának megzavarására irányul.

Láttunk már meredek dolgokat a rendszerváltozás óta: volt posztkommunista visszatérési kísérlet; volt 2006-os választás, amikor Gyurcsány Ferenc saját bevallása szerint hazudott a választóknak, de

ilyen nagyléptékű, rendszerszintű manipulációs kísérlet még nem történt.

Bajnai Gordon titkos vacsorán Márki-Zay Péterrel. Forrás: Origo

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárást indított, a Nemzeti Választási Bizottság pedig a hatóságokhoz fordul az ellenzéki sms-ek miatt. Mi ennek a jelentősége?

Egy jogállamnak az a válasza, hogy jogállami módon ki kell vizsgálni azt, ami történt, és a káoszban, rendzavarásban érdekelt politikai csoportok vagy üzleti körök akcióit meg kell akadályozni. Szerintem

ilyenkor is fontos a stratégiai nyugalom, nem szabad kapkodni, nem szabad, hogy az érzelmei irányítsák az embert a döntésében, hanem annak a biztos tudatában, hogy itt egy rendzavarási kísérlettel és illegális akcióval van dolga, meg kell találni a megfelelő jogállami válaszokat.

A szuverén magyar államnak is ez az érdeke, hiszen mindenfajta külföldről érkező befolyásolási kísérletet elutasít, amelyek hátterében a DatAdat sejthető, legalábbis a hírek erről szólnak. Ez egy külföldön bejegyzett cég, tehát ki lehet jelenteni, hogy egy külföldről érkező beavatkozási kísérletről van szó, a szuverén magyar államnak pedig meg kell védenie magát.

"Nem volt elég a számtalan választási törvénysértés, az Óbuda újság törvénytelen támogatása, a korrupciós és kábítószerbotrány, a választók adatainak ellopása, most a gyermekeikkel és unokáikkal fenyegetik az óbudai idős embereket" - Bús Balázs erről írt a Facebookon. Hogyan értékelhetőek a baloldal kampánymódszerei?

Az említett eset nagyon övön aluli, és ha ezt nagymértékben teszik, akkor

nemcsak illegális adatok botrányáról beszélhetünk, hanem zsarolási ügyről is.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a magyar jogállam ennek a végére fog járni, és végére is fog tudni járni a választások után. Ha valaki választási csalást követ el ilyen eszközökkel, az nem nyugodhat meg április 3.-án este sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről