Karácsony helyettese egyetlen választáson sem nyert, most mégis beül az Országgyűlésbe

GY. NÉMETH Erzsébet alakuló ülés személyiség foglalkozása közgyűlés politikus politikusnő SZEMÉLY Budapest, 2019. november 5.
Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés
Budapest, 2019. november 5. Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely helyettese, Gyurcsány Ferenc hű embere óriási karriert tudhat maga mögött, hiszen mindig tudta, mit kell tennie, hogy jól fizető pozíciókba üljön be és magas fizetést vigyen haza. Gy. Németh pályafutásában egészen döbbenetes, hogy szinte mindenféle választáson – parlamenti, polgármesteri, főpolgármesteri, ellenzéki előválasztás – megmérettette már magát, de mindig elbukott, most mégis ott tartunk, hogy a baloldal országos listájának 14. helyéről bejutott az Országgyűlésbe, és a főpolgármester-helyettesi pozícióját cseréli le a mentelmi joggal járó parlamenti képviselőségre. Egyébként a parlamenti munka nem lesz ismeretlen terep számára, hiszen az MSZP színeiben 2002 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. Gyurcsány embere a Népszavának adott interjúban ráadásul büszkén leszögezte, miért tudott mindig ilyen jól "helyezkedni": szerinte "tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni".
Vágólapra másolva!

Gy. Németh Erzsébet neve 2019 óta vált ismertebbé, miután Karácsony Gergely főpolgármester mellé szegődött a Városházán. A jelenlegi, humán területekért felelős főpolgármester-helyettesi tisztségét – amelyben nehéz lenne emlékezetes teljesítményt említeni tőle – szintén egy vesztes jelöltség után kapta Gy. Németh. Erre a posztra Karácsony Gergely nevezte ki, miután a 2019-es önkormányzati választáson alulmaradt a fideszes Horváth Tamással szemben a XVII. kerület polgármesteri székéért folytatott versenyben. Gy. Németh ugyanott indult a városvezetői tisztségért 2014-ben is, ám akkor az azóta meghalt Riz Levente (Fidesz) ellenében szenvedett megsemmisítő vereséget:

a DK jelöltjeként a szavazatok nem egész 20 százalékát kapta meg.

Még ennél is csúfosabb kudarca volt, amikor 2002-ben az MSZP főpolgármester-jelöltjeként a szavazatoknak mindössze 13,17 százalékát gyűjtötte be, amivel csak a harmadik helyen végzett Demszky Gábor és Schmitt Pál mögött. A választási bukásai ellenére Gy. Némethnek mindig újból bizalmat szavazott a pártja – előbb az MSZP, majd a DK – és az önkormányzati szférában már szinte minden vezető tisztséget betöltött három évtizedes politikai pályafutása alatt.

Már az 1990-es években a Fővárosi Közgyűlés tagja volt az MSZP színeiben, 2000-ig pedig frakcióvezető-helyettes, majd 2000 és 2006 között frakcióvezető volt.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik 15. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben, 2019. február 9-én. Előtérben Avarkeszi Dezső (b), Gy. Németh Erzsébet (b2), Vágó István, a párt elnökségi tagjai (j) és Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője, frakciószóvivője (j2) Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gy. Németh a parlamentben sem lesz újonc, hiszen 2002 és 2010 között két ciklust is lehúzott, akkor ugyancsak listás helyről jutott mandátumhoz. A Gyurcsány-kormány alatt, 2008-ban az önkormányzati és területfejlesztési bizottság elnöki tisztségét bízták Gy. Némethre. A baloldal 2010-es bukását követően pedig a DK-hoz csatlakozó politikust ismét a Fővárosi Közgyűlésbe delegálta pártja.

Mindig voltak, akik támogatták

Nos, Gy. Németh politikai karrierje során mindig tudta, hogyan helyezkedjen, és erről legutóbb büszkén mesélt a Népszavának adott interjújában is.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes érkezik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonához, 2020. április 9-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pályafutásában az az egészen elképesztő, hogy szinte mindenféle választáson – parlamenti, polgármesteri, főpolgármesteri, ellenzéki előválasztás – megmérettette már magát, de eddig mindig elbukott, a választók nem kértek belőle.

Gy. Németh a Népszavának ezzel kapcsolatban azt mondta:

Gyurcsány Ferenchez hűséges. Neki köszönheti parlamenti mandátumát Forrás: Facebook

Most az áprilisi választást követően Gy. Németh politikai karrierje ismét váratlan fordulatot vesz, hiszen a baloldal országos listájának 14. helyéről bejutott az Országgyűlésbe, és

a főpolgármester-helyettesi pozícióját simán lecseréli a mentelmi joggal és költségtérítéssel járó parlamenti képviselőségre.

Mindig megbukott

Legutoljára a 2021-es ellenzéki előválasztáson bukott óriásit. Budapest 2. számú egyéni választókerületének egyik jelöltje volt, ahol csak 3801 szavazatot kapott, szemben a momentumos Orosz Annával, akire 8445-en szavaztak.

A számok azt mutatják, hogy Gy. Németh szorosnak nem nevezhető küzdelemben maradt alul Orosz Annával szemben, hanem nagyon simán kikapott.

Most két héttel az áprilisi választás után a Demokratikus Koalíció azt közölte, hogy Gy. Németh lemond a humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettesi tisztségéről, és átveszi parlamenti mandátumát.

Menekül a süllyedő hajóról

Gy. Németh elhivatottsága úgy tűnik, hamar megbukott, hiszen elhagyja a süllyedő hajót, és hátat fordít a fővárosi politizálásnak. Megunhatott a főpolgármester mellett dolgozni, és úgy tűnik, nem érdekli már, mi lesz Budapesttel.

Gy. Németh Erzsébetnek úgy tűnik, elege lett a Facebook-huszár főnökéből. A történelmi vereség után inkább elhagyja a süllyedő hajót Forrás: Facebook

Országos politikai babérokra akar törni, és ehhez kiváló ugródeszka volt a főpolgármester-helyettesi pozíció.

Azt mondta a Népszavának is, hogy

Karácsony Gergely egyébként, mielőtt Gy. Németh lemondása kiderült volna, azt mondta a Telexnek, hogy sajnálná, ha a helyettese a parlamentben folytatná, mert a fővárosi városvezetésben valódi egység alakult ki.

Gy. Németh Erzsébet a főpolgármester-helyettességet is beleértve több mint 23 évet dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben.

Gy. Németh Erzsébet máris kijelölte az irányokat Forrás: György Tücsök

Máris szövetségeseit bírálja

A Népszavának adott interjúban Gy. Németh említette azt is, mire lehet majd számítani tőle. Azzal kapcsolatban, hogy Hadházy Ákos az alakuló ülés bojkottjára hívta fel az ellenzéket, azt válaszolta, hogy

Kálmán Olga bukott extévéssel, aki szintén DK-s lett, és most parlamenti képviselőként ő is beül az Országgyűlésbe. Gy. Németh Gyurcsánynéval is jó kapcsolatot ápol Forrás: Facebook

Gy. Németh és az ő kapcsolatai

Gy. Németh kétségtelen, hogy jól tudja pozicionálni magát, hiszen ismét beül az Országgyűlésbe. Politikai karrierje során kiváló kapcsolatot ápolt és dolgozott Demszky Gábor akkori SZDSZ-es főpolgármester mellett, valamint jó barátságot ápol több baloldali ismert emberrel és politikussal is.

Demszky Gábor mellett is tudta, mit tegyen, hogy előrejusson Forrás: Facebook

Jó kapcsolata van a korábbi DK-s, a péniszbotrányával különösen ismertté vált Gréczy Zsolttal, akit most a közös baloldali lista befutó helyére tett a Gyurcsány-koalíció. A párt egykori szóvivője ugyanis alig két évvel ezelőtt kényszerült távozni az Országgyűlésből és a nyilvánosságból, miután obszcén, szexuális tartalmú képsorozat került nyilvánosságra róla.

A péniszbotrányával különösen ismertté vált Gréczy Zsolttal Forrás: Facebook

Gy. Németh Erzsébet egyébként jó kapcsolatot ápol az extévés Vágó Istvánnal, Kálmán Olgával, a korrupciós ügybe keveredett MSZP-s Horváth Csabával, Gyurcsánynéval és számos más baloldali politikussal.

Úgy tűnik, nem lesz nehéz beilleszkednie az új munkahelyén, hiszen a volt tévés Kálmán Olga is bekerült az Országgyűlésbe, így majd lesz kivel megbeszélnie a teendőket.