Elítéltek egy fehérgalléros adócsalót Gyulán

bíróság ítélet Ötven évnyi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait
illusztráció
Vágólapra másolva!
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Gyulai Törvényszék ítéletének megváltoztatását indítványozta annak a férfinak az ügyében, aki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásban és más bűncselekmények elkövetésben is bűnösnek vallotta magát. 
Vágólapra másolva!

Egy férfi két olyan gazdasági társaság tulajdonosa és ügyvezetője volt,

amelyek egyebek mellett futárpostai szolgáltatást és szórólapozást végeztek.

2014 és 2018 között több cégnek is állított ki olyan számlákat, amelyek mögött nem volt valódi munka. Ezzel segített az áfacsalásban. Emellett a cégben, amelyet vezetett, számlázási láncolatokon keresztül alkalmazott embereket és ezt eltitkolta a hatóság elől.

Ezzel a költségvetésnek összesen több mint 140 millió forintos hátrányt okozott.

A Békés Megyei Főügyészség vádat emelt a férfival és 23 társával szemben. Mivel a csaló cégvezető beismerő vallomást tett és a kárt nagy részét megtérítette, 2 év börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozta vele szemben amellett, hogy azt javasolták, a közügyektől is tiltsák el.

Az első fokon eljáró bíróság a beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó férfival szemben az indítvánnyal egyezően 2 év börtönbüntetést ítélt meg 5 évre felfüggesztette. Emellett pénzbüntetést is kell fizetni és foglalkozásától is eltiltotta.

Az ítélet ellen az ügyészek súlyosításért, a szabadságvesztés felfüggesztésének mellőzése érdekében fellebbeztek. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, mert úgy ítélte meg, hogy csak a végrehajtandó szabadságvesztés büntetés alkalmas a büntetési célok elérésére, az igazodik megfelelően a férfi terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyához és a bűnösségi körülményekhez. Egyben indítványozta a férfi közügyektől eltiltását is. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla bírója hozhat döntést.