Több mint 120 aknavetőgránátot és bombát találtak egy budapesti építkezésen

Budapest, építkezés, 120 darab német 81 milliméteres repesz aknavetőgránát, egy 75 milliméteres, ugyancsak német tüzérségi gránát, hüvelyek, StHgr-24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrésze, magyar gyalogsági lőszer, póttöltet és gyújtószerkezetek
Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű második világháborús robbanóeszközre bukkantak munkások egy építkezésen a múlt héten, a II. kerületi Bem József utcában, mintegy 13 méterrel a földfelszín alatt. Az elhagyatott kútgyűrűben több mint hét évtizedet voltak a robbanóeszközök, de miután a földmunkagépek elérték ezt a mélységet, ismét felszínre kerültek.
Vágólapra másolva!

A több mint 120 darab német 81 milliméteres repesz aknavetőgránát mellett egy 75 milliméteres, ugyancsak német tüzérségi gránát, hüvelyek, StHgr-24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrésze, magyar gyalogsági lőszer, póttöltet és gyújtószerkezetek is előkerültek.

Feltehetően Budapest ostroma során, vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba a veszélyes eszközöket.

Pozderka Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok elmondta, számos robbanóeszközt az eredeti, tároló ládákból emeltek ki a katonák a munkaterületen. Az eszközök beazonosítását követően megállapította azt is, hogy szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre - írta a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred a Facebook-oldalán.

Mint írták, az esettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy bár

a képen látható robbanótestek kívülről erősen korrodáltak, belül a gyártásukhoz közeli állapotúak lehetnek, a bennük lévő robbanóanyag pedig a föld alatt töltött hosszú idő alatt érzékenyebbé válhatott.

Nem szabad a robbanóeszközöknek vélt tárgyakat bármilyen fizikai behatásnak kitenni, hanem a rendőrséget kell értesíteni.

Szükség esetén ők teszik meg a bejelentést alakulatunk tűzszerész ügyeletére, hogy a katonák el tudják végezni az érintett terület szakszerű mentesítését a biztonság fenntartása mellett.