Olyan rendkívüli időket élünk, amely idők rendkívüli embereket kívánnak

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, harckocsi, tank, katona
Screen grab from footage released by the Russia Ministry of Defense on Monday March 7, 2022 shows Russia army convoy of military vehicles advance in the Kyiv region, Ukraine, as Moscow escalates its full scale war on Ukraine. (Russia MOD/EYEPRESS) (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli, sőt történelmi időket élünk, az ilyen idők rendkívüli embereket és tetteket, és a rendkívüli emberektől stratégiai nyugalmat követelnek - jelentette ki Barthel-Rúzsa Zsolt a Társadalom, gazdaság, politika napjainkban című eseményen, a Századvég Riport 2021 című kötet bemutatóján, kedden, Budapesten. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese elmondta, hogy érdemes visszaemlékezni arra, hogy az elmúlt 12 évben mennyi kihívással kellett szembenéznünk. A 2008-as pénzügyi válság és a 2015-ös migrációs válság után a koronavírus-világjárvány már harmadik éve van velünk, és alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat. 
Vágólapra másolva!

Az elnökhelyettes az eseményen kifejtette, hogy

tudjuk jól, hogy a túlélésért folytatott küzdelemben nemcsak az számít, hogy ki a legerősebb, hanem az is, hogy ki képes a legjobban alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Barthel-Rúzsa hangsúlyozta, hogy miközben az elmúlt évtizedekben egymást követték a válságok, a korábban megszokott életünk számunkra is váratlan gyorsasággal alakul át folyamatosan.

Hozzátette: a magyar járványkezelés bebizonyította a kétkedőknek, hogy nemcsak a járvány után, hanem a járvány alatt is van élet.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese szerint a nyugati határainkon túl energiaválság szorongatja Európát; keleti határainkon túl, a közvetlen szomszédunkban pedig háború dúl és a világot egy új hidegháború réme fenyegeti Forrás: Origo

Az elnökhelyettes kifejtette, hogy

a tavalyi év végére a foglalkoztatottsági adatok elérték, sőt meghaladták a járvány előtti szintet, és sokak kételkedése ellenére a még mindig járvány sújtotta 2021-es évben hazánk jelentős gazdasági növekedést is képes volt felmutatni.

Barthel-Rúzsa szerint mindez lehetővé tette, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit megvédje a kormány a válság hatásaitól, és folytassa az eddigi társadalomerősítő és -építő munkát. Úgy látja, hogy ahhoz, hogy mindez sikerüljön, a kormánynak sokszor dacolni kellett az akadályozó erőkkel.

- szögezte le a Századvég elnökhelyettese.

Egy újabb hidegháború réme fenyeget

Az elnökhelyettes arról is szólt az eseményen, hogy

a nyugati határainkon túl energiaválság szorongatja Európát; keleti határainkon túl, a közvetlen szomszédunkban pedig háború dúl és a világot új hidegháború réme fenyegeti.

Európa sorsát meghatározó változásokat él meg, a világban elfoglalt geopolitikai, gazdasági és stratégiai pozíciói jelentősen módosulnak, jobbára – akár jelentős mértékben is – romlottak. Hozzátette:

A beavatkozásnak katasztrofális következményei lennének az Európai Unió és Magyarország gazdaságára, így a fenyegetések erősödő negatív várakozásokat okoztak.

A kötetben 20 tanulmány jelent meg, amely kiválóan bemutatja a mögöttünk hagyott elmúlt egy év kiemelt eredményeit Forrás: Origo

Barthel-Rúzsa hangsúlyozta, hogy mivel az olaj- és gázszállítások továbbra is zavartalanok, az áremelkedés Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz, valamint teret ad a spekulációnak.

- emlékeztetett Barthel-Rúzsa Zsolt, aki azt is hozzátette, hogy a magyaroknak előre kell tekintenie, a jövőt kell fel- és megfejtenünk, terveznünk. Előre csak úgy tudunk tekinteni, ha megvizsgáljuk és értékeljük a mögöttünk hagyott időszakban végzett munkát.

Van keresnivalónk Európában

Az elnökhelyettes idézte Gárdonyi Géza szavait, és hozzátette, hogy

Barthel-Rúzsa leszögezte:

a magyarok azon kevesek közé tartoznak Európában, akik meg merték mutatni, hogy van erejük, erősek a falaik és elszántak a védőik.

Pilók Péter, a Századvég Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatója kifejtette, hogy milyen kutatásokat folytattak a kötet létrehozásának céljából Forrás: Origo

A rendezvényen Bozsonyi Károly, a Károli Gáspár Egyetem Társadalomtudományi Intézetének vezetője, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója elmondta, hogy a mostani kormány úgy tud felmutatni eredményeket, hogy közben kikerüli a neki állított csapdákat.

A Századvég Riport 2021 empirikus kutatások alapján elemzi korunk társadalmi, gazdasági jelenségeit és folyamatait. Az esemény kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a kötet tanulmányainak szerzői, a Századvég kutatói beszélgettek a kutatások eredményeiről.