Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

őszi óraátállítás
Kunszállás, 2017. október 28. Hatvani Béla átállítja egy óra mutatóját a Hatvani család gyűjteményének helyet adó Órák Házában Kunszálláson 2017. október 28-án. Október 29-én megkezdődik a téli időszámítás, az órákat hajnalban 3 óráról 2 órára kell visszaállítani. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Az óraátállítás több ember szervezetét is megviselheti, a következő napon általában több baleset is történik. Ezenfelül az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja, valamint a Volánbusz néhány hajnali járatát is érinti.
Vágólapra másolva!

Március utolsó hétvégéjén kell átállítani az órákat. Egy órával kevesebbet aludni nem mindenki számára tűnik erőfeszítésnek, azonban

az átállítást követő napon több balesetről, szív-érrendszeri halálozásról, és a következő napon általában 40 perccel kevesebb alvásról árulkodnak az adatok.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Vita van arról, hogy a standard (jelenleg téli) vagy a nyári időszámítás jobb-e. A nyári időszámítás mellett szólhat az, hogy az emberek vágynak a melegre, a tavaszi, nyári hosszabb nappalokra.

Az alváskutatók és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint

az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő.

A kérdéskör komoly gazdasági és társadalmi összehangolást igényel nemzetközi szinten. Így nem fordulhat elő, hogy például szomszédos országokban különböző időszámítás legyen - hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

Néhány vonatot is érint az átállítás

A Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Debrecen-Nagykereki, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon közlekedő egyes belföldi vonatokat érinti az óraátállítás - olvasható a mavcsoport.hu oldalon.

Közölték, az óraátállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, amelyek pályafelújítások miatt kerülő útvonalon közlekednek, egyesítve a Corvin nemzetközi gyorsvonattal.

Berettyóújfalutól körülbelül 60 perces késéssel közlekedik majd vasárnap hajnalban a Bécs és Bukarest között közlekedő 12347-es számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat, valamint a Bukarest és Bécs között közlekedő 12346-os számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A szombaton Magyarországról induló éjszakai nemzetközi vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a végállomásra, akárcsak a Magyarországra vasárnap érkező nemzetközi vonatok.

A MÁV-Volán-csoport tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt szombat éjjel, illetve vasárnap hajnalban Érd és Kiskunhalas térségében módosul néhány Volánbusz-járat közlekedése.

A BKK közleményben írta, hogy az óraállítás miatt hajnalban

a legtöbb éjszakai járat közlekedése nem változik, a 2 óra előtti és a 3 óra utáni indulásokat kell figyelni a menetrendben.

Ebben az időszakban, várhatóan hajnali 2 és 4 óra között a közterületi kijelzők nem üzemelnek majd.

Mivel egyes járatokat az óraállítás időpontja menetközben ér, a 918-as, a 937-es, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 950-es és a 950A, a 956-os, a 964-es, a 972-es, a 972B, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-os, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-két indulás időpontja is változik.

A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy aki a felsorolt járatok egyikével utazik, az ellenőrizze a menetrendi változásokat a bkk.hu/menetrendek oldalon.