Milliárdos költségvetési csalások miatt kerülhet rács mögé három cégvezető

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, kéz, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
Összehangolt akció keretében több helyszínen 3 férfit vettek őrizetbe költségvetési csalás miatt, mert úgy akarták elkerülni a foglalkoztatással járó közterhek, illetve az ÁFA fizetését, hogy más cégekhez jelentették be a munkavállalóikat.
Vágólapra másolva!

Az országos kiterjedtségű, őrzés-védelemmel foglalkozó cégek vezetői

azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen a közterheket, illetve a vagyonvédelmi szolgáltatás után ÁFA-t fizetni, egy bűnszervezethez fordultak segítségért,

amelynek létezéséről a rendőrök korábban már tudomást szereztek. A bűnszervezet szolgáltatásának lényege az volt, hogy

a megrendelők munkavállalóit fiktíven más cégekhez jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva,

melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFA-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg.

A bűnszervezet a költségvetési csalás titkolása érdekében

a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék fejében hamis számlákat is készített.

A főügyészségen irányított nyomozásban

korábban már két összehangolt akció keretében elfogták és letartóztatták a bűnszervezet 11 tagját, akik között annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más személyek voltak,

míg több társuk szabadlábon védekezik.

A keddi akcióban 6, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég 3 vezetőjét vették őrizetbe.

Az összehangolt akciók célja a gyanúsítottak felelősségre vonása mellett a bizonyítékok beszerzése, illetve a Vagyon-visszaszerzési Hivatal bevonásával a bűncselekményből származó vagyon elvonása is volt. Több százmillió forintot, valutát, ékszereket, autókat, üzletrészeket és bankszámlákat foglaltak le vagy zároltak.

A kép illusztráció Forrás: shutterstock

Az újabb cégek

több, mint 800 millió forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek 2017 és 2021 között. A nyomozás adatai alapján eddig több, mint 3 milliárd forintra becsülik a kárt.

Az ügyészség javasolta a bűnszövetség tagjainak letartóztatását a szökés, rejtőzködés, bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt, melyről a szegedi bíróság dönt.