Ha baj van, akkor a baloldalra nem lehet számítani!

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Kunhalmi Ágnes; Ujhelyi István; Molnár Gyula; Székely Sándor
Budapest, 2016. október 23. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem támogatjuk, hogy a háború árát a magyarok fizessék meg, így az energiaszankciókat sem, ennek a kormánynak 2010 óta számtalan válsággal kellett szembenéznie, és egyszer sem tudott olyan nehéz helyzet lenni, hogy a baloldal bármiben is támogassa a kormányt, és figyelembe vegyék a magyarok érdekét - mondta Dömötör Csaba csütörtökön az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásokra reagálva. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig ismételten leszögezte, nem fizettetik meg az emberekkel az orosz-ukrán háború árát.
Vágólapra másolva!

Sajnálatos, hogy a baloldal ebben a nehéz helyzetben sem képes egyezségre jutni - mondta Németh Zsolt napirend előtt annak kapcsán, hogy a baloldal kivonult annak a határozati javaslatnak a vitájáról, amit csütörtökön fogadhatnak el. A Fidesz képviselője közölte, hogy meg kell akadályozni a háború továbbterjedését, ki kell maradnunk a konfliktusból, meg kell őrizni a gáz- és olajszállítás biztonságát.

Németh Zsolt szerint további menekültek érkezhetnek az országba, és Magyarország mindenkit befogad. Egy ponton el kell dönteni, hogy a háború, vagy pedig a magyar emberek oldalán áll-e a baloldal - mondta a fideszes képviselő.

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, a háború nem válasz semmire. Ilyenkor a legfontosabb, hogy megvédjük a magyar emberek biztonságát, ezért települt a magyar honvdség keleti területekre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Meg kell előzni Magyarország belesodródását ebbe a háborúba, így nem kell katonákat küldeni, nem küldünk fegyvereket, és nem engedélyezzük halálos fegyverek küldését - fejtette ki a miniszter.

Vörös vonal Magyarország energiaellátása, és így senki sem kockáztathatja az ország energiaellátásának a biztonságát. Nem ideológiai, hanem fizikai kérdés a gázszállítás - mondta a miniszter.

Simicskó: Erre senki sem gondolt

Míg a baloldal ítéletet hirdet, addig a magyar emberek segítenek a bajban lévőkön, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtása zajlik jelenleg - mondta Simicskó István napirend előtt. A KDNP frakcióvezetője szerint megdöbbentő háború zajlik két rokon nép között a szomszédunkban. Senki nem gondolta, hogy 2022-ben háború zajlik majd a szomszédban. Simicskó arról is beszélt, hogy a második világháború óta 26 olyan nap volt, amikor nem volt valahol fegyveres konfliktus a világban. Bízik benne, hogy a béketárgyalások eredményre vezetnek.

Szijjártó Péter: Már több mint 200 ezer menekült érkezett Ukrajnából Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, a szomszédságban háború van, ezt a katonai agressziót a kormány elítéli, és kiállunk Ukrajna területi integritása mellett. Szörnyű látni, ahogy családok élete és teljesítménye válik semmissé - tette hozzá. Ukrajna irányából 201 ezer menekült érkezett a háború kezdete óta. Magyarország felkészült arra, hogy minden menekült számára legyen menedék és ellátás.

A külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott mindenkinek, aki segít a menekülteken. Szólt arról is, hogy a beteg ukrán gyerekeket is ellátják a magyar hatóságok.

"Nem támogatjuk, hogy a háború árát a magyarok fizessék meg"

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője bevásárolt egy boltban, és bemutatta napirend előtti felszólalásában, hogy milyen termékeket vett, így többek között répát, krumplit és száraztésztát. Dömötör Csaba minderre azt kérdezte, hogyha Önöket ennyire érdekli a magyarok életszínvonala, akkor

A legfontosabb cél Magyarország biztonsága - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Ennek a kormánynak 2010 óta számtalan válsággal kellett szembenéznie, és egyszer sem tudott olyan nehéz helyzet lenni, hogy a baloldal bármiben is támogassa a kormányt, és figyelembe vegyék a magyarok érdekét - mondta Dömötör. Az államtitkár felidézte, hogy a járvány idején álhírkampányt folytatott Szabó Tímea, és egy vakcinellenes kampányt is támogatott.

Most pedig fegyvereket és katonákat küldenének a hadszíntérre, és elzárnák a gázcsapot

- ismertette Dömötör. Ha baj van, akkor a baloldalra nem lehet számítani. Nem tudom, hogy Önök ezekben az ügyekben kiket képviselnek, de az biztos, hogy nem a magyar embereket - tette hozzá. Akinek fontos az ország biztonsága, az ránk számíthat - zárta szavait.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára alaposan helyretette Szabó Tímeát és Jakab Pétert Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Jobbik és az orosz kapcsolat

Oroszországról példát lehet venni érdekérvényesítő képességből - idézte fel Dömötör Csaba Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő szavait Jakab Péter (Jobbik) felszólalására. Arra is emlékeztetett, hogy a párt korábbi EP-képviselője, Kovács Béla jelenleg Moszkvában van, mert jogerősen börtönre ítélték. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szólt arról is. hogy a baloldal korlátozná a családtámogatásokat, elvenné a 25 éven aluliak adómentességét, nem támogatja a négy árstop politikáját. Megint fizetőssé tenné a baloldal az egészségügyet, mert Márki-Zay Péter szerint csak a magánosítás segít az egészségügyben.

Ezeket a dolgokat vette el a baloldal

Amikor kormányzati teljesítményről beszélünk, akkor mi igyekeztünk azon dolgozni az elmúlt 12 évben, hogy az emberek biztonságát szavatoljuk, míg Önök maguk vallották be, hogy hazudtak és nem csináltak semmit - így reagált Rétvári Bence Arató Gergely (DK) felszólalására. Szólt arról is, hogy

a baloldali kormányzás elvette a 13. havi nyugdíjat, elvettek egyhavi bért, és 15-ször emelték a rezsit.

Ezzel szemben a mostani kabinet jelentősen emelte a béreket, bevezette a rezsicsökkentést, és visszaadta a 13. havi nyugdíjat. Kijelentette, hogy Önök eladták a Nemzeti Tankönyvkiadót, és 70 százalékkal emelték a tankönyvek árát, míg most ingyenes tankönyv van.

Rétvári Bence: Ez lenne a béke hangja? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez lenne a béke hangja?

A baloldal mindig a rossz válaszokat találja meg, és a mostani helyzetben azt mondták, hogy a fegyverszállításokat és a katonák kiküldését is támogatnák Ukrajnába - így reagált Rétvári Bence Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására.

Az Emmi államtitkára felidézte, hogy a baloldali képviselők nagy része belekeverte volna ebbe a háborús konfliktusba az országot.

A magyar baloldal még mindig jobban gyűlöli a jobboldalt, mint amennyire szeretik a hazájukat - mondta Rétvári.

Egyetlen fillér adósságunk nincs az orosz állam felé

Már 2009-ben döntött arról a Országgyűlés, hogy megkezdődik az új paksi blokkok előkészítése - mondta Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter Schmuck Erzsébet (LMP) felszólalására. Szólt arról is, hogy a világpiaci árak miatt mára a paksi beruházás teljes mértékben megtérülne, sőt nyereséges is lenne. Egyetlen fillér adósságunk nincs az orosz állam felé, minden számlát kifizettünk eddig - hívta fel a figyelmet a miniszter. Mi a háborút elítéljük - tette hozzá.

Az ipar versenyképessége és a rezsicsökkentés fenntartása miatt szükséges az új paksi blokkok megépítése

- mondta Süli János.