A nemzetpolitikai államtitkárság segít a bajba jutott embereken a határ mindkét oldalán

POTÁPI Árpád János Homoródfürd, 2022. január 6.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hargita Megyei Lovasfórumon bejelenti a székelyföldi lovassport fejlesztését célzó új támogatást Homoródfürdőn 2022. január 6-
Homoródfürd, 2022. január 6. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hargita Megyei Lovasfórumon bejelenti a székelyföldi lovassport fejlesztését célzó új támogatást Homoródfürdőn 2022. január 6-án. A székelyföldi lovassport százmillió forintos támogatást kap. A programban Székelyföld valamennyi bejegyzett lovas egyesülete kétmillió és hétmillió forint közötti támogatáshoz jut. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Átcsoportosította forrásai egy részét a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, és a pénzeket a kárpátaljai magyarság humanitárius megsegítésére fordítják - erről beszélt Potápi Árpád János a Magyar Nemzetnek. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a testvértelepülések is összefognak a bajban.
Vágólapra másolva!

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közölte: a jelenlegi helyzet súlyos aggodalomra ad okot, a magyar kormány - európai uniós és NATO-szövetségeseivel együtt - elítéli Oroszország katonai fellépését, egyúttal minden segítséget megad az Ukrajnából menekülőknek és az ott maradtaknak is.

Potápi Árpád János kifejtette: a legfrissebb adatok szerint több mint másfélmillióan hagyták el Ukrajnát az orosz támadás kezdete óta, ebből több mint 191 ezer ember érkezett Magyarországra. Köztük jelentős arányban vannak magyarok is.

- mutatott rá az államtitkár.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Veres Nándor

Szavai szerint nem túlzás azt mondani, hogy az egész ország, az egész nemzet összefogott.

Fontosnak tartotta azonban kiemelni, hogy - amint a napokban többször is elhangzott - Magyarország sem katonát, sem fegyvert nem szállít Ukrajnába, és egyetlen olyan lépést sem tesz, ami az országot ebbe a háborúba belesodorná.


Mint mondta, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, beleértve a kárpátaljai magyarságot is.
Elmondta, megdöbbentő látni azt, hogy miközben a kormány mindent elkövet a bajbajutottak megsegítéséért, a baloldal még egy ilyen szintű válság idején is csak a saját politikai hasznát nézi, és kampánytémaként használja a kárpátaljai magyarságot. Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a napokban számtalan olyan kijelentést tett, amely nemcsak vérlázító, de háborúba sodorná hazánkat, és életveszélyt is jelent az ott élő magyarok számára is - fogalmazott a politikus, aki ezúton is arra kérte őket, hogy fejezzék ezt be, legalább a háború idején tartózkodjanak a felelőtlen megnyilvánulásoktól, mert óriási bajt okoznak vele.

Potápi Árpád János közölte, hogy a háború kitörését követően azonnal egyeztetett a külhoni magyar közösségek vezetőivel, és döntöttek arról, hogy a határon túli területeken összegyűlt adományokat is a Híd Kárpátaljáért segélyprogramba küldik.

- hívta fel a figyelmet a politikus. Egyúttal kitért arra is, hogy megható látni, hogy a testvértelepülések is azonnal összefogtak. Úgy véli, az elmúlt években indított testvértelepülési programjuk most hozta meg az igazi gyümölcsét. Mint mondta, a napokban, amikor a magyar-ukrán határon járt, rengeteg településvezetővel találkozott, akik mind segítséget hoztak.

- közölte.

- fejtette ki az államtitkár.