Orbán Viktor a határon: így zajlott a miniszterelnök szemléje - videók

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Orbán Viktor Záhonyban, 2022.03.18.
Záhony, 2022. március 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j3) a záhonyi magyar-ukrán határon, ahonnan a magyar kormány újabb humanitárius segélyszállítmányát, öt kamionnyi adományt indítottak útnak Ukrajnába 2022. március 18-án. Mellette Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára (j2), Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j4). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy három napra a magyar határhoz költözik, hogy ezalatt megszervezzék a jövő hét védekezését. Az Origo információi szerint a kormány összesen 900 ezer ukrajnai menekültre számít, vagyis még nagyjából annyian érkezhetnek, mint ahányan már itt vannak. A miniszterelnök a csengersimai határátkelőnél maga nyújtott át úti okmányokat egy menekülő családnak, és ellenőrizte, hogy minden rendben zajlik-e. A kormányfő Nyíregyházára, Záhonyba, Barabásra és Kisvárdára is ellátogatott. Összefoglalónk a három napról.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a Facebookon jelentette be szerdán, hogy a hétből hátralévő három munkanapon megszervezik a jövő hét védekezését azért, hogy továbbra is képesek legyenek minden bajbajutottnak segítséget nyújtani.

- mondta a videóban Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette:

AZÉRT JÖNNEK ILYEN SOKAN, MERT MÁR NEMCSAK A HÁBORÚ ELŐL, HANEM MÁR A HÁBORÚBÓL IS MENEKÜLNEK AZ EMBEREK.

A kormány büszke arra, hogy eddig minden menekültnek segítséget tudott nyújtani. A miniszterelnök első éjszaka a csengersimai határátkelőnél tartott ellenőrzést.

Bár ez az átkelő a román határon van, itt is rengeteg ukrajnai menekült érkezik. Sokaknak ugyanis az ukrán-román határ van a legközelebb, hogy elmeneküljenek a háborúból, és aztán Magyarország felé veszik az irányt. Ezért ezt a határátkelőt is meg kellett erősíteni, hiszen

a jövő héten még nagyobb hullám várható.

A miniszterelnök az első este a kantinban vacsorázott a segítőkkel:

Orbán Viktor azt közölte csütörtökön, hogy

SZERDA ÉJSZAKA IS RENGETEGEN MENEKÜLTEK ÁT A HATÁRON.

- írta a megosztott videó mellé a miniszterelnök, aki maga nyújtotta át egy ukrán családnak azokat az okmányokat, amellyel tovább utazhatnak Olaszországba. A videóból kiderül egyébként, hogy az ukrán nemzetiségű szülők felismerték az éppen ellenőrzést tartó magyar miniszterelnököt, aki ezután átadta nekik kisfiuk papírjait.

A CSALÁDANYA LÁTHATÓAN MEGHATÓDOTT ATTÓL, HOGY A MAGYAR MINISZTERELNÖK SZEMÉLYESEN SEGÍT, ÉS MEGKÖSZÖNTE NEKI A TÁMOGATÁST.

Orbán Viktor a csengersimai ellenőrzésről egy videót is megosztott a közösségi oldalán:

Csütörtökön Orbán Viktor Nyíregyházára is ellátogatott, ahol megtekintette a Nyírségi Operatív Központot:

A kormányfő a kisvárdai kórházban is látogatást tett. Ez az egyik kijelölt kórház arra az esetre, ha a menekülteknek ellátásra lenne szükségük. A Facebookra feltöltött fotó mellé azt írta, hogy

Hozzátette azt is, hogy mindenkiről gondoskodnak. A miniszterelnök a második nap estéjén egy videóban mondta el, hogy a koordináció működik a határnál:

Orbán Viktor a második napról egy fotóalbumot is közzétett, amelyben megmutatta, hogy hol járt, mi történt. A képgaléria képei itt tekinthetők meg.

Péntek reggel a miniszterelnök a barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést.

- írta a kormányfő a Facebookon.

A kormányfő, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő meghallgatta a határrendészek jelentését a biztonsági helyzetről, az ukrajnai menekültek számáról és fogadásuk körülményeiről.

Orbán Viktor a Katolikus Karitász és az Ökumenikus Segélyszervezet barabási segítőpontján is tájékozódott a menekülők ellátásáról.

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban Záhonyból, a magyar-ukrán határról jelentkezett be pénteken, ahol elmondta:

most indították útnak a hatalmas magyar segélyszállítmány következő konvoját.

Hozzátette: ötkamionnyi szállítmányt küldenek, élelmiszereket, iparcikkeket - gyerekeknek különösképpen -, valamint kötszereket és gyógyszereket.

- hangsúlyozta. A barabási szemléről megosztott fotók itt tekinthetők meg.

Úgy értékelt, hogy fantasztikus összefogást látott az elmúlt három napban.

KÖSZÖNETET MONDOTT A RENDŐRÖKNEK, KATASZTRÓFAVÉDELMI SZAKEMBEREKNEK, CIVIL SZERVEZETEKNEK ÉS AZ EGYHÁZAKNAK, VALAMINT KÜLÖN MEGKÖSZÖNTE A MUNKÁT AZ ÖNKORMÁNYZATI VEZETŐKNEK ÉS DOLGOZÓKNAK.

Hozzátéve, hogy az áradat elsőként az önkormányzatokra, az ő vállukra nehezedett, illetve "zuhant" a háború kezdetekor, és ők remekül helytálltak. Orbán Viktor közölte azt is, hogy megerősítik ezeket az átkelési pontokat.

SZERINTE JÓ ESÉLY VAN ARRA, HOGY A KÖVETKEZŐ HETEKBEN IS ILYEN SZÍNVONALON TUDJÁK FOLYTATNI A MUNKÁT.

- így jelentkezett be péntek este, a háromnapos határszemle végén a miniszterelnök, aki Szerbiába indult hivatalos látogatásra.