Átadták az Autista Mintaházat Budapesten - fotók

Autista Mintaház
Budapest, 2022. március 17. Az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum egyik helyisége a XIII. kerületi Gyermek téren az avatás napján, 2022. március 17-én. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyermekek fejlesztését és családjuk hosszútávú támogatását szolgálja. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyerekek fejlesztését és családjuk hosszútávú támogatását szolgálja.
Vágólapra másolva!
Az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum egyik helyisége a XIII. kerületi Gyermek téren az avatás napján, 2022. március 17-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A csütörtöki átadáson Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet főigazgatója elmondta, 2016 óta tervezték azt, hogy új módszerrel, szakemberek összefogásával megteremtik azt a lehetőséget Magyarországon, hogy autista gyermekek hangulatára tervezett és létrehozott épületben, megnyugtató környezetben diagnosztizálják őket és az egyéni szükségleteiknek megfelelő fejlesztést alakítsanak ki.

- fogalmazott.

Módszertanban, emberségben és orvoslásban az intézmény létrehozásával mintát tudnak mutatni arra, hogyan kell ezen gyerekek felé fordulni, miként lehet minél koraibb diagnózissal segíteni a őket és a családjukat is.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató azt mondta, rendelkezésre áll a szakmai és szervezői képesség, az orvosi tudás, hogy a szükséges segítséget megadják az érintetteknek.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy

minden tizenhatodik magyar család autizmusban érintett,

de a tudása még kevés a társadalomnak a spektrumzavar témakörében.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„A mintaház egyedülálló a maga nemében: új dimenziót nyit a terápiás kezelésben Magyarországon” - mondta Szijjártó-Nagy Szilvia kifejtette.

Az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szeleczki István, az Autista Mintaház vezetője azt mondta, már ötven felett van a jelentkezők száma. A szakmai tudásuk legjavát nyújtva próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy a családok el tudják fogadni a gyereküket, valamint az érintetteknek megfelelő környezetet és akadálymentes ellátását nyújtsanak. Szeleczki István szerint minél korábban felállítják a diagnózist, annál teljesebb életet fog élni az érintett gyerek.