615 ezer notebookot kapnak a tanárok és a diákok a következő négy évben

MARUZSA Zoltán
Budapest, 2020. július 2. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára felszólal az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, már kedden elkezdődött a 9. évfolyamos diákoknak szánt, mintegy 120 ezer notebook kiszállítása a köznevelési intézményekbe.

Maruzsa Zoltán: A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár hozzátette, a teljes mennyiségből 55 ezer notebookot a pedagógusok és a tanárok, több mint 560 ezer informatikai eszközt pedig a 5-12. évfolyamon tanuló diákok kapnak majd meg, ezek biztosítják számukra a digitális tartalmakhoz történő hozzáférés lehetőségét.

Nagy segítség volt a pandémia alatt

Emlékeztetett, a kormány 2016-ban fogadta el a digitális oktatási stratégiát, ami akkor az iskolai wifi-telepítéseket és sávszálesség-bővítést segítette elő, de az eszközbeszerzés terén is számos intézkedést tartalmazott. Az előző években 27 milliárd forintot fordított a kabinet arra, hogy minden állami intézményben elérhető legyen a szélessávú internet- és wifiszolgáltatás,

2018-ban és 2019-ben pedig uniós forrásból vásároltak mintegy 100 ezer informatikai eszközt.

Ez nagyon nagy segítség volt a pandémia alatt a tantermen kívüli digitális oktatás elindításában, így Magyarországon a járvány ellenére sem kellett egyetlen napra sem leállítani az oktatást - fogalmazott Maruzsa Zoltán, hozzátéve, az oktatás digitalizációja terén tett komoly előrelépés lesz az iskolákban az évek során megérkező 615 ezer eszköz.

Az eszközök óriási előrelépést és segítséget jelentenek

Ismertetése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a következő másfél hónapban több mint 3000 tanulói, 2100 pedagógusi és 500, tantermi használatra szánt digitális eszköz érkezik. Ezen belül a Kölcsey Ferenc Gimnázium 150 eszközt kapott; az állami tulajdonban maradó, a tanulók által használatba kapott notebookokat szerda délután, rendhagyó szülői értekezleten veszik majd át a 9. évfolyamos diákok szülei.

Az államtitkár megjegyezte,

a nyíregyházi iskolák a következő napokban 2377 notebookot vehetnek majd át.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a nyíregyházi gimnáziumba szerdán megérkezett eszközök óriási előrelépést és segítséget jelentenek a diákok digitális készségeinek fejlesztésében.