Megszületett a Wikipédia ötszázezredik magyar nyelvű szócikke

FRANCE - ILLUSTRATION COMPUTER WEBSITE France Paris business companie connaissance connection economic activity economie ecran ecyclopaedia entreprise finances illustration labour ordinateur sales site web societe travail vente web website wikipedia Horiz
France, Paris, 2021-08-09. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Illustration of a laptop displaying the wikipedia website. France, Paris, 2021-08-09. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Illustration d un ordinateur portable affichant le site web wikipedia. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc évnyi munka és közel 25 millió szerkesztést követően a Wikipédia elérte a félmilliomodik magyar szócikket - közölte a Wikimédia Magyarország Egyesület csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A mérföldkövet Palotabarát szerkesztő Szarka Károly diplomatáról írt cikke lépte át.

A magyar nyelvű változat 500 ezer szócikkével a huszonhatodik a Wikipédiák között, és a legnagyobb magyar lexikon.

Viszonyításképpen, Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.

A tájékoztatás szerint a Wikipédia magyar nyelvű változatát mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen és havi százmillió szócikket néznek meg.

A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából 5 ezer alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

Az oldal a mérföldő tisztetelére egy új logót is készített, ezt:

Wikipedia-logo-500000-hu-10.svg
Készítette: Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0, Hivatkozás

A Wikipédia szócikkeit bárki bővítheti a minden lapon megtalálható "szerkesztés" gombra kattintva. A szócikkeknek semleges nézőpontból kell íródniuk és megbízható forrásokon alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők folyamatosan ellenőrzik a változtatásokat, és a problémásakat általában perceken belül visszavonják.

A Wikipédiáról néhány adat

  • a szabadon használható internetes enciklopédiát angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult,
  • mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált,
  • havonta több mint félmilliárdan látogatják.
  • A több száz különböző nyelvű változata van,
  • mintegy negyvenmillió szócikket tartalmaz,
  • 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.

A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, a finanszírozást az olvasók adományai biztosítják.

Magyarországon a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját.

A magyar Wikipédián is működik a legjobbnak ítélt szócikkek kiemelésének gyakorlata. Jelenleg több mint ezer szócikk esett át sikeresen ezen az eljáráson és kapta meg a kiemelt szócikk státuszt.