Karácsony Gergely zuglói emberei tűnnek fel Terézváros korrupciógyanús ügyleteiben is

Soproni Tamás
Vágólapra másolva!
Miután Soproni Tamás a kabinetfőnökétől kezdve a sajtófőnökön keresztül az alpolgármesterig mindenkit Karácsony Gergely mellől vett magához, most a vagyonkezelővel karöltve egy olyan cégnek adta a Jókai tér felújításának projektjét, aki mindent megnyert a Karácsony Gergely által vezetett Zuglóban. Ráadásul a visszás ügyletet firtató vizsgálóbizottságban is Karácsony egykori állandó tanácsadója mondta ki a Soproniéknak megnyugtató végszót - rántja le a leplet a terézvárosi homályos bizniszekről a Kontra.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint, többek között a Jókai tér felújítása körüli visszásságokra célozhatott Bálint György egykori MSZP-s önkormányzati képviselő, aki decemberben kilépett a pártból. Távozásának oka éppen ez volt.

Soproni Tamás Forrás: Origo

Bálint azt állította egy korábbi képviselő-testületi ülésen, hogy "szándékosan írhatták ki valakire" a közbeszerzést Soproniék, amit arra alapozott, hogy gyanúsan változtatták meg a bírálati szempontokat, így végül az 50 millióval drágább ajánlatot tevő cég nyert.


A nyertes VIANOVA 87 Közmű és Útépítő Zrt volt az, amelyik a Karácsony-vezette Zuglóban többször győzött különböző tendereken.

Úgy tűnik, a főpolgármester a zuglói embereit mind a Soproni vezette Terézvárosba menekítette.


A Bálint György javaslatára felálló vizsgálóbizottság elé benyújtott dokumentum számos visszásságot állapított meg. Például azt, hogy a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a hatáskör megszegésével szigorított indokolatlanul az alkalmassági feltételeken.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

De úgy hozták ki győztesnek erőnek erejével a VIANOVA-t, hogy nem állt még rendelkezésre elegendő fedezet a projektre, a többletet pedig nem hagyta jóvá a képviselő-testület.

A fedezet hiánya miatt lehetőség lett volna a második helyezettet győztesnek kihirdetni.

Főleg, hogy a vesztes ajánlata 50 millióval kevesebb volt.

Ennek ellenére a VIANOVA nyert végül a pályázaton. De a furcsaságok sora ezzel még nem ér véget. Az önkormányzat által kirendelt szakértő természetesen mindent rendben talált, cáfolta Bálint szakvéleményét, ezért szükség volt egy harmadik szakvéleményre is, amelyet épp a Karácsony által vezetett Zugló állandó közbeszerzési tanácsadója szakértett meg. Karácsony embere sem talált semmilyen visszáságot, sőt még azt a mulasztást sem kifogásolta, amelyet a Vagyonkezelő igazgatója maga is elismert egy levélben.

Ráadásul régóta köztudott,hogy nem akar csendesedni a belháborús hangulat a terézvárosi baloldal berkein belül. Decemberben kilépett a pártból az MSZP helyi erős embere, Bálint György, miután egy ideje erős kritikákkal illette Soproni Tamás momentumos polgármester tevékenységét.