Súlyos korrupciós ügy miatt volt házkutatás a baloldali zuglói polgármesternél és önkormányzatnál

Vágólapra másolva!
Amint beszámoltunk róla, házkutatás volt ma reggel legalább három helyen: a zuglói önkormányzatnál, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint Horváth Csaba MSZP-s polgármester otthonában. Az Origo úgy tudja, a zuglói parkolási botrány miatt nyomoznak, és az ügy kirobbanásához egy baloldali belső leszámolás vezetett. Mivel Horváth Csabánál is házkutatás volt, nyilvánvaló a következtetés, hogy ő is gyanúsított lehet. A polgármester a Facebookon azt állította, nem tudja, milyen ügyről van szó, kérdésünkre a sajtósa érdekes választ küldött. A Központi Nyomozó Főügyészség az Origónak megerősítette, hogy „korrupciós bűncselekmények miatt jelenleg több helyszínen, köztük a Zuglói Polgármesteri Hivatal épületében összehangolt eljárási cselekményeket folytat". Az ügy súlyosságát egyébként jól mutatja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az ügyben. Kérdéseket küldtünk az MSZP-nek és a DK-nak is.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, információink szerint a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott a Horváth Csaba (MSZP) által vezetett Zuglói Önkormányzatnál, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, illetve a baloldali polgármester otthonában is. A házkutatás tényét a közösségi médiában megerősítette Horváth Csaba és Hadházy Ákos is.

Hadházy nem véletlenül tudhatott a dologról,

úgy tudjuk ugyanis, hogy belső baloldali leszámolásról lehet szó, amely erősen kötődik Hadházy Ákoshoz, aki korábban többször nyilatkozott a zuglói parkolási botrányról és ezzel érte el, hogy Tóth Csaba szocialista parlamenti képviselő helyett ő indulhasson a választáson a baloldal jelöltjeként Zuglóban.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fővárosi parkolási botrányokról Hadházy Ákos és Soros blogja, a 444 is gyakran írt a közelmúltban, az országgyűlési képviselő rendszeresen bennfentes információkra hivatkozott.

AZ OTTANI BELSŐ BALOLDALI KONFLIKTUSNAK EZ MÁR NEM AZ ELSŐ FELVONÁSA.

Köztudott, hogy

HADHÁZY ÁKOS ÉS TÓTH CSABA KIÉLEZETT KÜZDELEMRE KÉSZÜLT AZ ELŐVÁLASZTÁS SORÁN,

melyre végül Tóth visszalépése miatt nem került sor. A baloldali villongások azonban itt nem értek véget, a szereplők hol magánéleti botrányokkal, hol pedig gazdasági visszaélésekkel támadták egymást.

Tóth Csaba Forrás: Origo

A mostani házkutatás feltehetően összefüggésben lehet azzal, hogy Hadházy több alkalommal írt egy pártokon átnyúló parkolási mutyiról, amiről mai elmondása szerint

MÁR KORÁBBAN IS TUDTA, HOGY BALOLDALI POLITIKAI SZEREPLŐK IS ÉRINTETTEK.

A témában megjelent cikkekben és videós beszámolókban már 2010-et megelőzően szóba került annak a Fuzik Zsoltnak a neve, aki még a BKV vezéreként, a Demszky Gábor által vezetett fővárosi mutyik egyik vezéralakja volt. Fuzikot 2009-ben gyanúsították meg először, és a bonyolult korrupciós hálózat feltárására azóta sem került teljesen sor. Vélhetően a mostani nyomozati cselekményekre is ezzel összefüggésben kerülhet sor.

A téma kapcsán az Origo kérdésekkel fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, a Zuglói Önkormányzathoz, az MSZP-hez és a DK-hoz is.

Válaszolt a Központi Nyomozó Főügyészség, Horváth Csaba sajtósa érdekes e-mailt küldött

A Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) a következő kérdéseket tettük fel:

  • Meg tudják erősíteni, hogy a XIV. kerület polgármesterének házában, a polgármesteri hivatalban, illetve az egyik önkormányzati cégnél tartottak házkutatást? Esetleg hasonlóra sor került máshol is?
  • Ha igen, akkor miért volt erre szükség, milyen gyanú alapján került erre sor?
  • Az említett ügynek van gyanúsítottja, ha igen, ki? Meg tudják erősíteni, hogy Horváth Csaba, Zugló polgármestere a gyanúsítottak között szerepel?
  • Miért a KNYF nyomoz? Ez azt jelenti, hogy a szocialista országgyűlési képviselő, Tóth Csaba is érintett az ügyben?

A KNYF válaszul ezt írta: „Megkeresésére tájékoztatom, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt jelenleg több helyszínen, köztük a Zuglói Polgármesteri Hivatal épületében összehangolt eljárási cselekményeket folytat. A bűnügyi akció eredményessége érdekében az eljárásról további adat nem közölhető, a főügyészség az ügyben hamarosan sajtóközlemény kiadását tervezi."

Amint a KNYT közzéteszi a sajtóközleményét, frissítjük cikkünket.

Horváth Csabától azt kérdeztük: „Az Origo információi alapján az ügyészség munkatársai házkutatást tartottak az Ön által vezetett Zuglói Önkormányzatnál, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, illetve az Ön otthonában. A házkutatás tényét Facebook-oldalán Ön is elismerte. Úgy tudjuk, hogy a parkolási ügy miatt nyomoznak és Ön is gyanúsított lehet. Ezt az értesülést meg tudja erősíteni?"

Zugló baloldali polgármestere a sajtósán keresztül ezt reagálta a megkeresésünkre: „A házkutatás tényét meg tudjuk erősíteni, ahogyan azt Polgármester úr is megtette közösségi oldalán. Természetesen amint több információval rendelkezünk, azt azonnal megosztjuk a nyilvánossággal. Kérem szépen csak az ismert tényekre támaszkodjanak. A gyanúsítás tényét nem erősítem meg."

Ez az utolsó mondat azért érdekes, mert a sajtós nem is cáfolja a gyanúsítást, pusztán nem erősíti meg, pedig ilyen esetekben határozottabb tagadó válasz szokott érkezni.

Az Origo kérdezte az MSZP-t és a DK-t is arról, hogy mi a véleményük, az álláspontjuk az ügyről, de

a baloldali pártok eddig nem voltak hajlandóak válaszolni a felvetéseinkre.

Amennyiben ez megváltozik, akkor természetesen közöljük az MSZP és a DK válaszait is.