Fidesz: A baloldal ugyanott folytatná, ahol 2010-ben abbahagyta

BÁNKI Erik; SZIJJÁRTÓ Péter; TISZA Kálmán Budapest, 2019. november 12.
Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatásán a testület ülésén az Országház Tisza Kálmán termében
Budapest, 2019. november 12. Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatásán a testület ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2019. november 12-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a baloldal hatalomra kerülve ugyanazt a rossz, liberális gazdaságpolitikát követné, amelyet 2010-ben abbahagyott.
Vágólapra másolva!

Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteki videónyilatkozatában kiemelte: a baloldal gazdasági programját a Gyurcsány-Bajnai-kormány szakemberei írják, és miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter ugyanazokról a gazdaságpolitikai intézkedésekről beszél. Sőt, Márki-Zay Péter ezt "még meg is toldja" azzal, hogy szerinte nincs szükség minimálbérre, rezsicsökkentésre és magánosítani kellene az egészségügyet.

Hozzátette: a baloldal 2008-2009-ben, válság idején adót emelt, bért csökkentett, több százezer ember vesztette el a munkáját. Elvették a közszférában dolgozók 13. havi bérét és a 13. havi nyugdíjat, és elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól is.

Ezzel szemben

a Fidesz-KDNP kormányzása alatt átfogó béremelések zajlottak.

A tavalyi döntések következtében nagyon komoly béremelés következik a közszférában is, magasabb fizetést kapnak az ápolók, az orvosok, a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, a szociális, illetve a kulturális szférában dolgozók, és az elmúlt négy évben a versenyszférában dolgozók bére is több mint 10 százalékkal nőtt évente, még a koronavírus-világjárvány idején is - ismertette Bánki Erik.

Hozzátette, a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy a társadalom széles rétegeit érintő béremelésre, a gyermeket nevelő szülők részére családi adóvisszatérítések kifizetésére, a nyugdíjasoknak pedig a 13. havi nyugdíj visszaadására nyílik lehetőség 2022 februárjában.
Bánki Erik kitért arra is: a baloldali kormányok 2002 és 2010 között 50 ezer forintról 71 500 forintra emelték a minimálbért, ami 21 500 forintos emelés. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány idején 2010 óta 71 500 forintról 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, ami 128 ezer forintos növekedést jelent, hatszor akkora emelést, mint a baloldali kormányoké.

Bánki Erik Forrás: MTI/Soós Lajos

Amíg ők beszélnek arról, hogy fontos számukra az emberek életvitele, életkörülményei, "addig mi folyamatosan adót csökkentünk, bért emelünk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a Magyarországon élő és dolgozó emberek egyre jobb életkörülmények között, egyre magasabb életszínvonalon éljenek" - fogalmazott.

Hozzátette:

az április 3-i választás kérdése, hogy a jelenlegi kormány folytassa-e sikeres gazdaságpolitikáját,

amelynek béremelés és adócsökkentés az eredménye, vagy "térjen vissza a baloldal elhibázott gazdaságpolitikája bércsökkentésekkel és adóemelésekkel".