Dunai hajóbaleset: a szállodahajó képviselői húzzák az időt

Hableány, baleset, hajóbaleset, megemlékezés, koszorú, virág, 2020.05.29.
Vágólapra másolva!
Közel három éve, hogy a Viking Sigyn szállodahajó egyszerűen áthajtott a nála jóval kisebb Hableány sétahajón a Dunán, a Margit híd közelében. A sétahajó másodpercek alatt elsüllyedt, a balesetben 28 ember halt meg. A halottak hozzátartozói és a túlélők azóta sem találnak megnyugvást. Több milliárd forintos kártérítést követelnek, de az ügy nagyon lassan halad, mert a szállodahajó képviselői húzzák az időt, ami a tervük része lehet – írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

A dunai hajóbaleset ügyében hamarosan véget érhet a büntetőeljárás, de a kártérítési perek még csak most fognak elkezdődni. A büntetőperben december végén hallgatták meg a túlélőket a bíróságon.

"Igen megrázó volt végighallgatni ezt a sok tragikus sorsot. Az egyik hölgy négy hozzátartozóját is elveszítette, köztük az öccsét.

A hajó elején álltak, fényképezkedtek, hiába esett az eső, Budapestet így is gyönyörűnek találták. Majd az egyik pillanatról a másikra a Dunába estek, és kisvártatva átment rajtuk még egy hajó.

Őt kimentették, kórházba vitték. Arra ébredt, hogy ő élte túl egyedül a családból. Azóta nincs olyan éjszaka, hogy ne erről álmodna, nincs olyan nap, amikor ne ezzel foglalkozna. Nem tud dolgozni, zakatolnak agyában a kérdések: miért pont velük történt ez a baleset? Miért pont ő élte túl? - mondta a Ripostnak dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck ügyvédje.

Megemlékezés a baleset helyszínén Fotó: Koncz Márton - Origo

A Lombos család képviselője, dr. Gulyás Krisztián hozzátette, hogy az egyik tanú azt is elmondta, hogy a szállodahajó a semmiből érkezett, egyszer csak ott volt a közelükben. Úgy emlékezett vissza, hogy a Viking mintha észre sem vette volna őket. Nem adott le sem hang, sem fényjelzést. A kapitánynak sem tudtak szólni, olyan gyorsan történt.

Egy másik tanú úgy emlékezett vissza, hogy amikor

először feljött a víz felszínére, még sok embert látott maga körül, de ekkor jött egy másik nagy hajó és újra a víz alá merültek.

Ez a hajó Viking Idun volt. A kapitány ellen nyomozati szakaszban van az eljárás.

A túlélők azt sem értik, miért nem halad gyorsabban az ügy, miért nem egyértelmű, hogy ki a felelős. Ezt a kérdést dr. Gulyás Krisztián ügyvéd is többször felteszi magának.

Még az első félévben ítéletet hozhatnak az ügyben

A Viking Sigyn kapitányának, Jurij C. tárgyalása 2020 őszén kezdődött és március 7-én az amerikai szemtanúk meghallgatásával folytatódik. A lap úgy tudja, hogy dr. Németh Leona bírónő még az első félévben szeretne ítéletet hirdetni.

- mondta dr. Gulyás Krisztián, aki az egyik tárgyalásról statisztikát készített. Ebből kiderült, hogy Jurij C. védője szólalt fel legtöbbször, sokszor független témákban.

Megemlékezés a tragédia helyszínén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

– mondta dr. Magyar György, a Hableány matrózának, Pethő János családjának a képviselője. A rokonok minden tárgyaláson ott vannak, és mindig felszakadnak a sebeik.

Eddig csak a Panoráma Deck fizetett

Eddig egyetlen cég fizetett kártérítést a hozzátartozóknak, a Panoráma Deck. Gyorssegélyt utaltak a meghalt alkalmazottaik rokonainak, azóta viszont senki sem fizetett.

A Viking Cruises biztosítója 10 millió forintot ajánl egy emberéletért, és nem hajlandóak egyezkedni.

Ezzel szemben Bázelben 16, Magyarországon 5 ügyvédet fizetnek azért, hogy képviselje őket. Gulyás Krisztián úgy látja, hogy ha csak a jogi képviseletre költött pénz felét az áldozatok családjainak adnák, már jobban járnának. Az ügyben Bázelben még az első tárgyalási napot sem tűzték ki.

Több milliárdot követelnek

A koreai áldozatok hozzátartozói pert indítottak a szállodahajós ellen. Összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek mindkét hajó üzemeltetőjétől.

A keresetet egy éve adták be, az előkészítő ülést január 21-én tartották.

Koszorúzás a Dunán Forrás: MTI/Mohai Balázs

- mondta dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck ügyvédje. Hozzátette,

hogy a túlélők és az áldozatok rokonai jogosan tartanak igényt erre az összegre,

és bízik benne, hogy meg is kapják.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én este áthajtott a Hableány sétahajón a Duna Margit hídi szakaszán.

A séthajaó 7 másodperc alatt elsüllyedt. Összesen 35-en utaztak rajta, de csak heten élték túl a balesetet.

A szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C.-t vádolta meg az ügyészség a baleset okozásával. A vád szerint a kérdéses időpontban legalább 5 percig nem a hajó vezetésére figyelt.