Több településen is veszélyes a levegő minősége

földgáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, radiátor, illusztráció, kémény, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Veszélyes volt a levegő minősége hétfőn a Sajó völgyében a szálló por miatt. További négy település egészségtelen, míg tizenhét település kifogásolt levegőminősítést kapott- közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Vágólapra másolva!

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren veszélyes a levegő.

További négy település - Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya - egészségtelen, tizenhét település levegőminősége pedig kifogásolt minősítést kapott.Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát.

Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

Több településen is egészségtelen a levegő minősége Forrás: shutterstock

A meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé - elsősorban a Tiszántúlon - megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint

minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.