Európai bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyházi Állatpark európai bölény született
A faj Európa legnagyobb emlősállata, amely a természetből egykor már kipusztult, így a jelenlegi szaporulat különösen örvendetes.
Vágólapra másolva!
Egészséges európai bölényborjú született a SóstóZoo Kárpát-medence élővilágát bemutató kifutórendszerében. A faj Európa legnagyobb emlősállata, amely a természetből egykor már kipusztult, így a jelenlegi szaporulat különösen örvendetes - írja a a Nyíregyházi Állatpark közleménye.
Vágólapra másolva!

Az európai bölény (Bison bonasus) kisebb csordákban élő növényevő patás, a bikák testsúlya elérheti akár az 1 tonnát is. Mindkét ivar visel szarvat, bár a bikáknak az erősebb, vastagabb.

Az impozáns megjelenésű patás egykor kipusztult a természetben és állatkerti állományból sikerült megmenteni a fajt a tényleges kipusztulástól.

A középkori krónikáinkban sűrűn szerepel a bölény, Mátyás király korában még hazánkban is közönséges eseménynek számított a bölényvadászat Forrás: Nyíregyházi Állatpark

1923-ban a Dr. K. Primel alapította Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot, majd 56 fogságban élő egyedet összegyűjtött és elkezdték őket szaporítani.

A visszatelepítési program igen sikeres, hiszen napjainkban mintegy 6000 európai bölény él szabadon.

Az állatkertek nemcsak megmentették Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulástól, hanem esélyt adtak a szabadon élésre is.

A borjú egészséges, jelenleg még anyatejjel táplálkozik Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Bulgáriában, a Rodope hegység lábánál él például egy nyíregyházi születésű bölény, aki 2020 novemberében került vissza a természetbe egy vadonélő bölénycsordához.

A nyíregyházi csorda legifjabb tagja, a decemberben világra jött bikaborjú születése után 1,5 órával már felállt, és biztos léptekkel csatlakozott a vele együtt már 6 főt számláló európai bölény csordához.

A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi majd a szálas takarmány fogyasztását is.