Karácsony kereszténygyalázása: bocsánatkérésre szólították fel a főpolgármestert

KARÁCSONY Gergely; Balogh Samu
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (b) érkezik hivatalának átadás-átvételére a Városházán 2019. október 17-én. Mellette munkatársa, Balogh Samu várostervező. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, "ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé" - írta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a politikus gyalázkodása kapcsán.
Vágólapra másolva!

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítja fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). A szervezet közleményében azt írta, megdöbbentők Karácsony Gergely szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban. "A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester" - írta a KÉSZ.

Bocsánatkérésre szólította fel Karácsony Gergelyt a KÉSZ is Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátették: amint azt többször is hangsúlyozták, olyan országban és fővárosban szeretnének élni,

és ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik. "Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett. A krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír" - jegyezték meg.

Kiemelték: a főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, "ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé".

- írták. A szervezet ezért minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítja fel Karácsony Gergelyt.

A botrányos kijelentés

A főpolgármester egy interjúban a Magyar Zene Házával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a 21. században "egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk". A főpolgármester kijelentése a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is szóba került, ott Karácsony Gergely megismételte: elvi alapon ellenez minden olyan építkezést, amely zöldterületen folyik, majd többször kiemelte, hogy értékelése szerint a Városliget százéves platánfái "nagyobb értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás".