Túladagolhatta a drogot Homonnay Gergely, ezt vizsgálja az olasz rendőrség

Homonnay Gergely, Dobrev Klára
Homonnay Gergely és Gyurcsányné
Vágólapra másolva!
Az olasz sajtó számolt be először arról, hogy holtan találták Homonnay Gergelyt Rómában. A magyar baloldali aktivista - aki a DK és Gyurcsány Ferenc híve volt - holttestét egy San Giovanniban található klubban találták meg, szilveszter után. Nem sokkal később kiderült az is, hogy drogot találtak a személyes holmija között, valamint a szekrényében is, ügyvédje arról nyilatkozott, hogy az olasz rendőrség a drogtúladagolást vizsgálja, ezt erősítik meg az olasz lapok is, amelyeknek beszámolói szerint Ghb-t (ismertebb nevén Gina) találtak Homonnay-nál, és más - por alakú kábítószer is lehetett nála. A Ghb azért is rendkívül veszélyes, mert nagyon hamar okozhat túladagolást és halált.
Vágólapra másolva!

Drogtúladagolás miatt halhatott meg, ezt vizsgálja az olasz rendőrség

Felkapta az olasz sajtó Homonnay Gergely baloldali aktivista halálhírét. Elsőként a Corriere della Sera napilap írta meg a hírt. Homonnay a szilveszteri bulit folytatta egy Róma San Giovanni negyedében található klubban, ott hívtak hozzá mentőt, de már nem tudták újraéleszteni.

A mentők már csak a szívleállás tényét tudták megállapítani. Holttestén nem találtak erőszakra utaló jeleket. Jelenleg a római rendőrség vizsgálja a halálát, Homonnay ügyvédje arról nyilatkozott, hogy drogtúladagolásra gyanakodnak.

Homonnay Gergely és Gyurcsányné Forrás: Facebook

Az olasz lapok már korábban kiemelték, hogy Homonnay személyes tárgyai között és szekrényében kábítószer keverékre utaló "porokat és folyadékokat" találtak. Amennyiben az utólagos rendőrségi nyomozás alátámasztja a kábítószer túladagolás tényét, az újra reflektorfénybe helyezné a pszichoaktív szerek felhasználásának terjedését az olasz fővárosban – írja a La Repubblica napilap.

A Ghb-szereket gyorsfutároknak álcázott dílerek, üvegekben szállítják a jómódú római polgárok otthonába.

A GHB-t kezdetben mint „relaxáló" vagy „tisztító" alvást okozó szerként használták. Kisebb mennyiségben "igazi" partidrog: eufóriát, a fogyasztó barátságosságát okozza. Kiderült azonban, hogy bizonyos mennyiség elfogyasztása után a súlyos részegséghez hasonló tünetek lépnek fel.

Már 2 gramm fölött kialakulhat a mélyalvás, sőt, eszméletvesztés és életveszélyes állapot. Éppen ezért a Ghb-t nagyon könnyű túladagolni. A rendőrség megkezdte a kihallgatásokat is, beszéltek Homonnay közvetlen ismerőseivel is, akik nem zárják ki, hogy a baloldali aktivista nem csak alkalomszerűen élt Ghb-szerekkel, hanem rendszeresen fogyasztotta.

Az Il Messaggero napilap már a címében drogpartiról ír. A Corriere della Sera napilap közli, hogy Luca Guerzoni ügyész a helyszínen talált drogok miatt bűnügyi nyomozást rendelt el (a kábítószer terjesztése Olaszországban is bűncselekmény, meg akarják találni a dílert, akitől Homonnay a drogot vette). A csendőrség jelenleg Homonnay telefonbeszélgetéseit vizsgálja át.

Gyurcsány Ferenc és felesége elbúcsúzott Homonnaytól

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek" - írta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsányné pedig eképpen emlékezett a baloldali aktivistára:

"Őszinte volt, néha karcos és megbotránkoztatott sokakat. Egy olyan világban, ahol az a baj, hogy már túl kevés dolgon botránkozunk meg. Hiányozni fog, nagyon! "