Feljelentették Cseh Katalint a céges ügyei miatt

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Feljelentést tettek a Cseh Katalin momentumos politikus üzleti érdekeltségébe áramló uniós milliárdok ügyében, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
Vágólapra másolva!

„A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem" – fogalmazott a Pesti Srácokhoz eljuttatott közleményében Tényi István, aki feljelentést tett a momentumos politikus üzleti érdekeltségébe áramló uniós milliárdok ügyében, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A lap cikkében megjegyzi, hogy Cseh Katalin a kibontakozó botrány kapcsán sorra mondja le közszerepléseit. A Pesti Srácok riportere egy választási eseményen igyekezett kérdéseket feltenni az európai képviselőnek, aki kellemetlenül belekeveredett a válaszadásba.

Céges iratok szerint a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett cégnél és az ahhoz köthető egyéb cégeknél landolhatott több mint 4,5 milliárdnyi uniós támogatás. Az oknyomozás szerint Vác és a Nógrád megyei, mindössze 1200 lakosú Szirák volt a cégháló két központja, minden érintettet és az ügyletekben részt vevő céget is ugyanoda jelentették be. A Pesti Srácok állítja: „A céges iratok bizonyítják: a botrányban érintett vállalkozások mindegyike jelenleg is folytat tevékenységet Szirákon, de a hálózat Svájcig és Szerbiáig is szőtte a hálóját."

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a Pannónia Nyomda Kft., amelyet a momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között, több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázott közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai.