15 éve függőben van László Imre működési nyilvántartása, most mégis orvosként kezdett el kampányolni

László Imre és Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
2005 óta függőben van a működési nyilvántartása László Imrének, aminek következtében csak felügyelet mellett láthat el orvosi tevékenységet, szombaton mégis nagy csinnadratta közepette jelentette be, hogy jövő hét közepétől önkéntes orvosként fog segédkezni. Újbuda DK-s polgármestere így maximum csak beszélgethet a betegekkel, amivel nem biztos, hogy segíti a védekezést. A baloldali politikus marketingakciót csinált a járvány elleni küzdelemből. Csernus László, az újbudai Fidesz frakcióvezetője szerint folytatódik a Pinokkió-hadművelet, és hozzátette, jó lenne, ha a baloldali polgármester nekilátna valóban dolgozni.
Vágólapra másolva!

"Látva, hogy mekkora a baj az országban, és mennyire elszabadult a vírus, meg kellett hoznom egy fontos és megkerülhetetlen döntést. Mindig is azt vallottam, hogy aki egyszer orvos lesz, aki ezt a felelősségteljes hivatást választja, az élete végéig orvos marad. Az orvosi eskü ugyanis a sírig szól. Én is orvos vagyok, mindig is az voltam, és az is maradok. Ezért meg kellett hoznom egy fontos döntést" - drámai módon jelentette be László Imre, hogy a feleségével a (jövő) hét közepétől-végétől önkéntes orvosként fog részt venni a koronavírus elleni küzdelemben.

László Imre és Karácsony Gergely Forrás: Ripost

Furcsa szerepvállalás

Szombati online sajtótájékoztatója valóságos (ön)hőskölteménybe ment át, hiszen több alkalommal is olyan magasztos kifejezéseket használt, mint például: "akkor segíthetek a legtöbbet az újbudaiaknak, ha újra felveszem a fehér köpenyt", "ezekben az időkben nem tudok az íróasztal mögött ülni, hiszen most tudom, hogy orvosként van rám a legnagyobb szükség", és "ez az egyetlen helyes döntés orvosként, polgármesterként és európai magyarként is".

Újbuda polgármestere régi motoros, hiszen a szocializmus alatt rendszerhűségéről tanúbizonyságot téve sorozóorvosként dolgozott, sőt, közismerten Czinege Lajosnak, Kádár János egykori hadügyminiszterének egyik fő támogatottja volt. A DK honlapján elérhető életrajza szerint a most 75 éves DK-s politikus 1972-ben végezte el a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karát, hogy aztán 1981-ben megszerezze a társadalom-orvostan szakvizsgát, és 1994-ben szakképesítést szerezzen honvéd- és katasztrófa-orvostanból. A baloldali polgármester pályafutásának csúcsaként tíz évig volt a Szent Imre Kórház főigazgatója.

Bár László Imre kifejezetten lelkesnek mutatkozott, szerepvállalása, és annak hitelessége körül komoly kérdőjelek merülnek fel. Ugyanis a tavaly novemberben felállított Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) hivatalos adatai szerint

2005 óta függőben van a működési nyilvántartása.

Márpedig ez több szempontból is bajos lehet.

Forrás: Országos Kórházi Főigazgatóság

Önreklámot csinál a járványból

A szervezet honlapján elérhető információk szerint egészségügyi tevékenységet vagy önállóan, vagy felügyelet mellett lehet végezni. Önállóan csak az az orvos tevékenykedhet, akit bejegyeztek a működési nyilvántartásba. A rendszerbe bármelyik orvos, fogorvos, gyógyszerész és klinikai szakképesítéssel rendelkező személy bekerülhet, feltéve, ha benyújtotta úgynevezett első felvételi kérelmét. Az a szakember döntése, hogy ezt megteszi-e, és ha igen, mikor.

Mivel az orvosi szakma (is) folyamatos fejlődést igényel, ezért az orvosoknak (általános szabály szerint) ötévente továbbképzésre kell jelentkezniük és járniuk. Mint az OKF a honlapján megjegyzi, a továbbképzési időszak (ciklus) a működési nyilvántartásba kerülés napjával indul, és jellemzően öt évig tart. Ez az előfeltétele annak, hogy a szakemberek továbbra is teljes értékű egészségügyi munkát láthassanak el. Éppen ezért ezen a ponton nem árt megismételni, hogy az önálló orvosi munkavégzés nem lehetséges érvényes működési nyilvántartás nélkül.

Ahogy az a fenti táblázatban látható, László Imre státusza 2005 májusa óta függőre van állítva, más képesítésével pedig nem is jelentkezett a nyilvántartásba. Ez pedig azt jelenti, hogy

a baloldali polgármester közel másfél évtizede nem hosszabbította meg orvosi igazolását, amiből az is következik, hogy jó eséllyel ennyi ideje nem vett részt továbbképzéseken.

Ugyanis, ha ezt megtette volna, akkor az "érvényes" felirat lenne olvasható a státuszánál.

László Imre működési nyilvántartása 2005 óta függőben van Forrás: Facebook/László Imre

Az ilyen helyzetekben lép életbe "a B-terv", azaz a felügyelet mellett való munkavégzés. Érvényes működési nyilvántartás hiányában ugyanis az egészségügyi tevékenység felügyelet mellett végezhető.

László Imre szombati videós bejelentkezésében kitért arra is, milyen feladatokat képzel el magának az önkénteskedés során. "Ha kell, akkor beszélgetek a betegekkel, ha kell, akkor oltok, ha kell, 12 órában, ha kell, 24 órában" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy alapvetően a rendelőintézet igazgatója fogja meghatározni, pontosan mit kell majd csinálnia, "hol van rá a legnagyobb szükség". Csakhogy a fentiek értelmében egyedül biztosan nem olthat, hiszen az egészségügyi tevékenységnek minősül.

László Imre tehát tényleges orvosi munkát kizárólag orvosi felügyelet alatt láthat el, csak akkor adhat be vakcinát, ha egy segítő ott áll mellette, és kis túlzással fogja a kezét.

Ezek után pedig erősen kérdéses, hogy mennyire lesz hasznos a tevékenysége, az mennyire segíti elő a védekezést. Ugyan a baloldali polgármester bárkivel beszélgethet a rendelőben, még papírokat is aláírhat, de ez sokkal inkább tűnik marketingakciónak, mintsem valódi segítségnek.

Az orvosi kamara nem kívánta kommentálni

Megkérdeztük a történtekről a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is. Nagy Marcell, a szervezet titkára válaszában kiemelte, hogy pártpolitikusok személyes tevékenysége politikai kérdés, amelyben nem foglalnak állást.

Mint ismert, a baloldal, és azon belül is a DK, a kezdetek óta támadja a közös védekezést, és a legújabb időkben már a vakcinákat is bírálják. Ahogy több cikkben is foglalkoztunk a témával: politikusaik nem titkoltan politikai hasznot kívánnak húzni a mostani nehéz helyzetből.

Fidesz: Folytatódik a Pinokkió-hadművelet?

Az ügyet Csernus László, az újbudai Fidesz frakcióvezetője írta meg közösségi oldalán. "Polgármester úr! Folytatódik a Pinokkió-hadművelet? Miért kell folyton mellébeszélni? Fejezze be végre! A hazudozások és a picsogások helyett végre dolgozni kellene! Újbuda sokkal többet érdemel. Tudom, 75 évesen ez igen megterhelő. Amikor elvállalta, akkor tudnia kellett volna, hogy ez a pozíció komoly megterheléssel jár. Azt az időt, amit médiaszerepléssel tölt, inkább a kerületre, az itt lakókra kellene fordítania" - kommentálta Csernus László az újbudai polgármester lépését.