Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Így kampányol az oltás ellen Gyurcsány Ferenc egészségügyi szakpolitikusa

Gyurcsány Ferenc, Komáromi Zoltán
Vágólapra másolva!
Több százezer eldugott nyugati vakcina, összeroskadt egészségügy, munkaügyi perek tömkelege, kényszerből alkalmazott kínai vakcina, "emberkísérlet" - egészen abszurd vádakat fogalmaz meg a közös védekezéssel kapcsolatban Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa, aki a napokban még azt az állítását is megerősítette, miszerint egyes vakcináknál az is jobb, ha az ember elkapja a koronavírust. Gyurcsány Ferencék oltásellenes kampánya a csúcsra ért, mutatjuk a részleteket! 
Vágólapra másolva!

Röviden Komáromi Zoltán szerepe a DK oltásellenes kampányában:

  • tudatosan gyengíti az oltásokba vetett bizalmat;
  • vitatja, hogy bizonyos vakcinák jobbak, mint a koronavírus;
  • pedig már ő maga természetesen túl van az oltáson;
  • azzal is riogat, hogy összeroskadt és megroppant a magyar egészségügy;
  • az oltóanyagok ellen indított januári és februári aláírásgyűjtésben részt vett.

Tavaly február-március környékén, a koronavírus járvány megjelenésével egy időben bukkant fel a nyilvánosságban egy orvos, aki független szakértőként, háziorvosként, főorvosként kezdte el adni az interjúkat a baloldali médiának. Megszólalásaiban közös volt: bármit tett a kormány, annak kapcsán mindig kemény, már-már durva bírálatot fogalmazott meg.

Gyorsan kiderült, hogy a független szakemberként mutatkozó orvos a DK egészségügyi szakpolitikusa. A korábban az Együttben politizáló, egyébként háziorvosként dolgozó Komáromi Zoltán már tavalyelőtt, az előválasztás során csatlakozott Gyurcsány Ferencékhez. Ennek ellenére csak a vírus felbukkanásakor kapott fontos szerepet a pártelnöktől, igaz, ekkor azonnal a DK oltásellenes kampányának első számú arcává tette meg.

"Jobb a betegség, mint egyes vakcinák"

"Egy Magyar Nemzet nevű sajtókiadvány idézi a Simon Andrással folytatott beszélgetésemet, addig a visszakérdezésemig, hogy én vitatnám. (...) Simon András azt mondta, hogy több orvos azt mondta, hogy mindegy, milyen vakcinával oltjuk be a betegeket, az a lényeg, hogy be legyenek oltva" - ezzel a szavakkal próbálta megmagyarázni nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatát a múlt hét csütörtöki ATV-s szereplésekor.

Az eredeti interjú

Az alábbi párbeszéd zajlott le a február 24-ei Egyenes Beszédben a DK-s politikus és a műsorvezető között:

Műsorvezető: ...a kormányzat azt mondja, hogy bármilyen vakcina jobb, mint a betegség. És ezzel tényleg nem, nehéz vitatkozni...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én vitatkozok...
Műsorvezető: ...Covidba idáig a világon meghalt két és fél millió ember...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én ezzel vitatkozok!
Műsorvezető: ...oltásba még senki.
Komáromi Zoltán: Világos. Én vitatkozom ezzel..."

Csakhogy védekezése gyenge, hiszen a műsorvezető az ominózus műsorban azt mondta, hogy a kormányzat szerint bármilyen vakcina jobb, mint a betegség, és ezzel nehéz is vitatkozni. Nem sokkal ezután

Komáromi ahelyett, hogy visszavonta volna korább kijelentését, megerősítette.

Komáromi Zoltán kulcsszerepet kapott a Demokratikus Koalíció (DK) oltásellenes kampányában Forrás: MTI/Máthé Zoltán, Kelemen Zoltán Gergely

Én ma is azt mondom (vagyis továbbra is vitatja). (...) Az emberek, akik elszoktak a figyelmes olvasástól, tényként fogadják ezt a hírt" - fogalmazott a baloldali politikus, aki szerint az embereket könnyű átverni, amivel értelemszerűen azt sugallta, hogy az oltóanyagok megbízhatatlanok. Majd Csókay Andrással kezdett el foglalkozni, amiért Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének címzett nyílt levelében bírálta oltásellenes megnyilvánulását, és etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene.

"Igen, csak az a gond, hogy ő elkövette az etikai kódexben feketén-fehéren leírt vétséget, hogy nagynyilvánosság előtt, orvosra dehonesztálót mondott. És az, hogy még nem is volt igaza, az csak súlyosbító körülmény" - ment át támadásba Komáromi, aki egyenesen belső eljárást kezdett el emlegetni. Ezen a ponton érdemes felidézni, a DK-s szakpolitikus hogyan ment át fenyegetőzésbe, és hogyan próbálta meg elterelni a figyelmet saját kijelentéséről.

  • ATV: Csókay professzor főorvos mentségére, hogy nem nevezte nevén önt.
  • Komáromi Zoltán: De, a Komáromi név úgy szerepelt...
  • ATV: Én úgy emlékszem, hogy háziorvosok.
  • Komáromi Zoltán: Igen? Az még súlyosabb. Lehülyézni háziorvosok egy csoportját nem szabad, nem illik.
  • ATV: Felhívta egyébként Csókay főorvost?
  • Komáromi Zoltán: Nem hívtam föl, de ő sem hívott fel, mielőtt ezt csinálta. De hát valószínűleg találkozunk a MOK valamelyik etikai bizottsága előtt.

Komáromi erősen támadja a vakcinákat, egy világhírű orvosprofesszort is elkezdett becsmérelni.

Magának azért beadatta az oltást

"Szolgálati közlemény: December 31-én délután sikerült beoltatnunk magunkat. Reakciót nem észleltünk, várjuk a második oltást" - tudatta személyes profilján, hogy egészségügyi dolgozóként megkapta a vakcinát.

Az oltóanyagok szerinte "emberkísérletek"

Mindeközben támadja a Magyarországon nagyobb mennyiségben elérhető, a szakemberek által maximálisan biztonságosnak, hatékonynak tartott oltóanyagokat, így az orosz Szputnyik V-t, és a kínai Sinopharmot.

Egy hónappal az után, hogy megkapta az életmentő oltást, az orvos végzettségű pártpolitikus szokatlanul agresszívan kezdett el agitálni a vakcinák, és nem mellesleg a kormány által meghatározott oltási terv ellen. "Megfenyegettek (…) ne is próbáljam megváltoztatni a sorrendet. Én változtattam a sorrenden. (…) Én három házaspárt egyszerre fogok beoltani. (…) Minden civilizált országban fizetnek az oltásért" - büszkélkedett a ATV Start február 2-ai adásában azzal, hogy egészségügyi dolgozóként megkerülte a szabályokat. Majd a keleti oltóanyagokra rátérve támadta az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőjét, amiért engedélyezte a kínai vagy az orosz vakcinát. "Olyannal szeretnék oltani, amiben én is megbízok. Tessék dokumentációkat letenni" - követelőzött.

Miután pártja kommunikációjával összhangban januárban "emberkísérletnek" nevezte az önkéntesek Szputnyikkal való beoltását, a Blikk február 8-án megkérdezte tőle, hogy meggondolta-e azóta magát. "Az OGYÉI honlapján még nincs fent az engedélye, nem küldték ki a háziorvosoknak sem e-mailben. Az alkalmazási előirat sem elérhető még, anélkül pedig nem tudom például, milyen allergiák fordulhatnak elő" - indokolta meg, miért nem adja be (szívesen) betegeinek az orosz vakcinát úgy, hogy az pár nappal korábban megkapta az engedélyt a magyar hatóságtól. Majd a magyar szakembereket becsmérelve leszögezte, szerinte kockázatos, ha a magyar hatóság elfogadja a Szputnyikot, de az Európai Gyógyszerügynökség nem.

Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével 2018-ban Forrás: Párbeszéd honlapja

Komáromi nem állt le, és a nemzetközi médiának is elkezdett panaszkodni. A Le Monde alapján a Népszava írta meg, hogy a DK-s szakpolitikus állítása szerint a körzetében nem volt olyan beteg, aki "hajlandó lett volna magának beadatni a Szputnyik V-t". "Viszont Orbán erős nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra az orosz készítmény jóváhagyására. Az azután meg is lett, meglehetősen gyors és homályos eljárás eredményeként" - magyarázta, hogy felülről "tukmálták" rá a világszerte használt, már Németországban és Ausztriában is várt orosz oltóanyagot, amit szerinte szabálytalanul engedélyeztek itthon.

Hasonló tempóban folytatta hírhedt ATV-s szereplésekor, ahol megosztó kijelentése ("a betegség jobb, mint egyes vakcinák") mellett arról is beszélt, hogy nyomás alá került, amiért úgy kell beadnia az orosz és a kínai vakcinát, hogy annak "összetákolt" a tájékoztatója. "Kutyaszorítóba kerültem.(…) (Bemutatta a kínai nyelvű betegtájékoztatót - a szerk.). A Pfizernek van magyar leírása. (Ezt a betegtájékoztatót kell az oltásra jelentkezőnek bemutatni - a szerk.) (…) Olyan védőoltást lehet beadni, aminek az orvosi előiratába minden benne van, ami engem meggyőz, hogy ez egy jó gyógyszer. (…) Az orosz és a kínai összetákolt dokumentuma, a gyártó tájékoztatójának magyar nyelvű fordítása (…) iránymutatás, nem szabályzat" - fogalmazott. (Mint ismert: a kínai vakcinát már a német egészségügyi miniszter is dicsérte.)

Már az egészségügy összeroskadásával is riogat

Nem elég, hogy minden fórumon, minden helyzetben támadja az oltóanyagokat, a napokban az egészségügyi rendszer "összeroskadását" is elkezdte vizionálni.

Az ATV korábban már idézett, március 4-ei adásában arra a kérdésre, hogy összeomlott-e az egészségügy, úgy válaszolt, inkább az "összeroskadt" vagy a "megroppant" kifejezést használja a helyzet jellemzésére. Komáromi állításainak alátámasztására apokalipszisszerű képet adott: az orvosokat megfélemlítik; a helyzet robbanásszerű, alig tudják kifizetni a kis híján távozó orvosokat; nemsokára elfogy a pénz, amiért nagy számban fognak munkaügyi perek indulni.

A jogász végzettséggel nem rendelkező háziorvos még arra is kitért, hogy szerinte milyen kimenetele lesz a pereknek."(...) A bíróság a törvényt fogja nézni. (...) Ezt a törvényt a kormány úgy hozta, hogy kilógott a lóláb, hogy ez egy belügyminisztériumi törvény. (...) Egy módosítást sem fogadott el a Fidesz. (...) Kormányrendeletekkel lesz módosítás, de az nem übereli a törvényt. (...) Egy felelős kormányzatnak előre kell néznie (...)" - vázolta a baloldali politikus a lehetséges jövőképet.

Folytatva előbbi gondolatmenetét, úgy fogalmazott, büntetésként éli meg a Sinopharm használatát, a betegek meg "megzsaroltnak érzik magukat", amiért a kínai vakcinával oltják őket. "Egy ampulla Modernát, két ampulla AstraZenecát, két ampulla Pfizert adtam be. Aztán első körben öt-öt fecskendő kínait. Ma pedig, én úgy érzem, büntetésből százhúszat (kínait). (...)

Azt minden bizonnyal már a kizárólag baloldali médiumokat néző, olvasó emberek is tudják, hogy a kínai vakcina tökéletesen hatásos, és a védekezés legismertebb orvosprofesszorai mind támogatták a használatát. Kérdés persze, hogy Komáromi Zoltán, aki háziorvosként nyilvánvalóan tisztában van a hatásosságával, miért mondja az ellenkezőjét?

A kezdetek óta gyengíteni próbálja a közös védekezést

Azzal, hogy a baloldali párt és annak szakpolitikusa tudatosan gyengíteni próbálja az oltásokba vetett bizalmat, több cikkben is foglalkoztunk. Legutóbb azt vettük végig, Komáromi hogyan támadta a kezdetektől fogva a közös védekezést.

A DK egészségügyi politikusa a járvány megjelenése óta folyamatosan, politikai okokból bírálja a kormány járványügyi intézkedéseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről