Hét támadást hárított el a Terrorelhárítási Központ 2020-ban

Pintér Sándor
Budapest, 2018. március 9. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a Herbert Kickl osztrák belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Belügyminisztériumban 2018. március 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A járványhelyzet ellenére a választást törvényesen le fogjuk bonyolítani, biztonságos és demokratikus választások lesznek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság éves meghallgatásán. 
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági szolgálatok 2020-ban hibátlanul ellátták a feladataikat, megfeleltek a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak is – monda Pintér Sándor. A belügyminiszter közölte, hogy a szolgálatoknak félévente jelentési kötelezettségük van, így a bizottság részletes tájékoztatást kap a szolgálatok tevékenységéről.

Pintér Sándor: Az Alkotmányvédelmi Hivatalban 98 százalékos az átoltottság Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakszolgálatok működése sikeres volt, mivel az online rendszerek nem omlottak össze, és jól működnek. Pintér közölte, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalban 98 százalékos az átoltottság, így a járvány nem veszélyezteti a hivatal működését. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatról azt mondta, hogy a kibervédelemért ez a hivatal felel. Hét támadást hárított el a Terrorelhárítási Központ 2020-ban – mondta a belügyminiszter. 2020-ban nem volt terrorcselekményre utaló kísérlet Magyarországon – tette hozzá.

Nem tapasztalom, hogy alacsony lenne a bizalom a hazai titkosszolgálatok irányába

- mondta kérdésre Pintér Sándor. A 2022-es parlamenti választás kapcsán arról beszélt, hogy az elmúlt években több esetben felmerült, hogy egy ország választásába az informatikai rendszeren keresztül beavatkoztak, vagy próbáltak beavatkozni. Azonban Magyarországon ilyen veszély nem fenyeget, mert papíralapú a voksolás - tette hozzá. A járványhelyzet ellenére a választást törvényesen le fogjuk bonyolítani, biztonságos és demokratikus választások lesznek - mondta a belügyminiszter.

Sem az ellenzék, sem az ellenzék valamelyik képviselője ellen nem merült fel olyan információ, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene - mondta egy másik kérdésre Pintér.