Orbán Balázs: Nemzetközileg is versenyképes oktatási, képzési intézményt hoztunk létre

Orbán Balázs interjú, 2021.12.28.
Vágólapra másolva!
Mára elmondhatjuk, hogy a 25 éves Mathias Corvinus Collegium az évek alatt a tehetséggondozás legfontosabb közép-európai intézményévé vált, illetve mostanra a hazai közélet számára is megkerülhetetlen szereplők lettünk - minderről Orbán Balázs beszélt az Origónak. A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke közölte, 14 magyarországi városban vannak jelen, a nagyobb egyetemi városokban minden korosztály számára megtalálhatók a programjaik, Kárpátalján és Erdélyben további 9 helyszínen zajlik a munka. A terv az, hogy csupán néhány év múlva több mint három tucat helyszínen, további országokban is, valamint minden itthoni megyében, összesen 10 000 diák, s ebből 1000 kollégista számára legyenek elérhetőek - tette hozzá. 
Vágólapra másolva!

Hogyan értékeli a Mathias Corvinus Collegium (MCC) idei évét?

A legsikeresebb évünkön vagyunk túl. Sikerült bebizonyítani, hogy az MCC megszolgálta a belé fektetett bizalmat. Mára elmondhatjuk, hogy a 25 éves szervezet az évek alatt a tehetséggondozás legfontosabb közép-európai intézményévé vált, illetve mostanra a hazai közélet számára is megkerülhetetlen szereplők lettünk. Idén óriási ugrás volt a sok neves külföldi kutató-oktató szereplése, az új diákok és tanárok bevonása, a számos helyszínen elindult új képzés, a rengeteg konferencia, könyvbemutató és az az intellektuális pezsgés, amely körülvette az MCC-t. Ezek mellett egy nemzetközileg is jegyzett fesztivál megrendezése is fűződik a nevünkhöz.

Voltak, akik kételkedtek benne, de ezek a hangok mára teljesen elhalkultak – az idei év ugyanis önmagáért beszél.

Orbán Balázs: Be tudtuk bizonyítani, hogy lehetséges idehaza létrehozni egy nemzeti alapon álló, de nemzetközileg is versenyképes oktatási, képzési intézményt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre többen ismerik az intézményt, de azért még mindig vannak olyanok, akik csak mostanában hallanak róla először. Segítsünk nekik! Tulajdonképpen mi is az MCC?

Nem is olyan könnyű a kérdés, mert pontosan ugyanilyen „állatfaj" nincs még egy a nemzetközi palettán sem. Elsősorban tehetséggondozó intézmény, amit az az igény hívott életre, hogy a tömegoktatás korában kell lennie egy olyan bázisnak is, amely dedikáltan a legtehetségesebb fiatalokkal foglalkozik. Biztosítja számukra azt a pluszt, ami a tehetségük kibontakozásához szükséges. Az MCC ezt a munkát 10 éves kortól a középiskolás és egyetemi éveken át egészen a felnőttkorig végzi, ingyenesen, egyedi képzési módszerekkel, mentorokkal, külföldi lehetőségekkel, a Kárpát-medence több tucat városában.

Az éremnek azonban van egy másik oldala is. A tehetséggondozás egy rendkívüli figyelmet és erőfeszítést igénylő dolog, nem úgy megy, hogy valaki csak „leadja" a tudást a diákoknak, hanem valahogy be is kell gyűjteni azt.

Egy átlag hírfogyasztó értelemszerűen inkább az előbb felsorolt jelenségekkel találkozik, míg a diákok a tehetséggondozással. A tudományos közeg, a könyvforgató közönség, a közéleti nyilvánosság és az oktatás világa mind része egy nagy egységnek, amely az MCC-családot jelenti.

Orbán Balázs: A tudományos közeg, a könyvforgató közönség, a közéleti nyilvánosság és az oktatás világa mind része egy nagy egységnek, amely az MCC-családot jelenti Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelenleg hány diákot gondoz az intézmény?

Mára 4100 diákunk van, ebből több mint 300 bentlakós egyetemista. 14 magyarországi városban vagyunk jelen, a nagyobb egyetemi városokban minden korosztály számára megtalálhatók a programjaink. Kárpátalján és Erdélyben további 9 helyszínen zajlik a munka. A terv az, hogy csupán néhány év múlva több mint három tucat helyszínen, további országokban is, valamint minden itthoni megyében, összesen 10 000 diák, s ebből 1000 kollégista számára legyünk elérhetőek.

Említette, hogy az MCC idén nagy nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Tucker Carlson idei szereplése tette fel az MCC-t a nemzetközi térképre?

Remélem, nem. Mindezt azért mondom, mert az, hogy az MCC-ben egymásnak adták a kilincset a figyelemre méltó külföldi vendégek, nem újdonság. A nemzetközi tanácsadó testületben ülő egyetemi professzorok is nagyon szeretik az intézményt. Idén az eddigiekhez képest is sikerült előrelépnünk, több mint 150 külföldi vendégelőadó került kapcsolatba az MCC-vel.

De a viccet félretéve, azért örülök az Esztergomban első alkalommal megrendezett MCC Feszt sikerének, mert bebizonyosodott, hogy a mai fiatalok igenis kíváncsiak egy olyan városi, magas minőségű nyári rendezvényre, ahol a gondolkodás és a szórakozás nem kizárja egymást, hanem éppen ellenkezőleg: erősíti. Külön köszönet jár az MCC diákjainak, akik a kollégákkal együtt maguk szervezték ezt az eseményt, s megmutatták, hogy milyen az igazi MCC-s életérzés. Természetesen folytatás következik jövőre is.

Tucker Carlson volt az MCC idei legismertebb előadója Forrás: Origo

Milyen szempont alapján hívják meg a külföldi vendégelőadókat?

A kiválasztás szempontja mindig az, hogy a diákoknak kézzelfogható tudást adjunk, és ehhez keresünk megfelelő embereket. Nagyon változatos profilú vendégek érkeznek, így a magas rangú professzoroktól a 18 évesen az iskolapadot elhagyó sikeres vállalkozókig sokféle történettel lehet nálunk találkozni.

A képzésünk fontos eleme, hogy a diákok ne csak itthon lépjenek kapcsolatba külföldiekkel, hanem külföldi tapasztalatokat is szerezzenek. Az egészet úgy képzelem el, mint egy nagyszabású intellektuális utazási irodát. Mindezt úgy kell érteni, hogy a diákjaink számára biztosítani szeretnénk, hogy ne csak egyetlen országba, egyetlen oktatási intézménybe jussanak el külföldön, hanem minél több helyre, és minél több intézménnyel ismerkedjenek meg.

Ráadásul mindenhol személyre szabott mentor foglalkozik velük. Így egyrészt el lehet kerülni, hogy a külföldi oktatás nyaralássá változzon – ami sajnos az egyéb egyetemi programok esetében gyakran előfordul –, másrészt azt is, hogy egészségtelenül beszűküljön a diákok látószöge. Ez utóbbi azért gond, mert azt tapasztalom, hogy aki több évet tanul egy adott kultúrában, az ugyan megismer egy másik közeget a magyaron kívül, de sokszor az nem derül ki számára, hogy a világ ehhez képest is nagyon színes és összetett.

A „szellemi utazási iroda" hogyan hozató létre?

Egyetemekkel, kutatóintézetekkel, think-tankkekkel, professzorokkal működünk együtt. A cél, hogy mindenhol legyen egy olyan fogadó közeg, ami nemcsak adminisztratív kötelezettségként tekint az érkező diákokra, hanem valóban foglalkozik velük. Legyen mentoruk, aki feladatokat ad nekik, bevezeti őket az adott ország politikai, tudományos és gazdasági közösségébe.

Így könnyebb eldöntenie, hogy merre érdemes továbblépni, illetve olyan életrajza, tapasztalata lesz pályakezdőként is, ami a munkaerő-piacon már a kezdetektől szinte utolérhetetlen előnyt jelent számára.

"A magyar történelemben a legsikeresebb időszakok azok voltak, amikor képesek voltunk elmondani a saját történetünket a világnak" Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korábban többször említette a könyvkiadást. Idén tulajdonrészt szereztek a Libriben, és saját könyvkiadót is alapítottak. Tulajdonképpen miért szálltak be a könyvpiacba?

Ha röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy azért, mert hiszünk a könyv erejében és jövőjében. A legokosabb emberek legtöbbször még mindig könyv formájában mondják el a gondolataikat. A Libri mint piacvezető nagyon jó évet fog zárni, az újonnan alakult MCC Press pedig idén 17 könyvet jelentetett meg, és jövőre 70 cím van a puskacsőben.

Úgy látom, hogy a magyar történelemben a legsikeresebb időszakok azok voltak, amikor képesek voltunk elmondani a saját történetünket a világnak, és szellemi értelemben is jelen voltunk a nyugati országokban. Eddig erre nem jutott elég erő, de bízom benne, hogy a következő években itt is nyílik tér. Látszik, hogy az elmúlt évtized sikerei érdekessé tették Magyarországot. Sokkal nagyobb igény volna ezekre a könyvekre külföldön, mint amennyi „kivetítési" képességgel most rendelkezünk. Ez egy nemzetstratégiai kérdés.

Az MCC-nek van olyan elképzelése, hogy idővel politikai tanácsadó központtá váljon, hasonlóan például a Századvéghez?

Ilyenről szó sincsen. Az oktatás és a tehetséggondozás olyan terület, ahol kiszámítható viszonyokra van szükség, és ez most biztosított. Ennek örülünk. Hazugság lenne továbbá azt állítani, hogy semlegesek vagyunk – megjegyzem, szerintem ilyen pozíció szinte csak Svájc esetében létezik –, mert vannak értékeink. Nemzet és nemzetközi kiválóság – ez a kettő a legfontosabb. Politika kapcsán pedig úgy állunk, hogy míg a tudomány és az ideák világában szívesen csatázunk, a pártpolitikáéban nem.

Óriási érdeklődés kísérte az idei első MCC Fesztet Forrás: Origo

Infrastrukturális téren is sikerült előrelépni?

Elég sokat tudtunk haladni, bár időigényes munkába vágtuk a fejszénket. Egy tucat városban rossz állapotú, de gyönyörű ingatlanokat találtunk magunknak, amelyek évtizedek óta vártak arra, hogy megtalálják a gazdájukat. Helyreállítjuk, és újra a városok díszévé, élő közösségi terekké tesszük ezeket az épületeket. Látványos lesz Debrecenben az Aranybika szálló átalakítása, Miskolcon az Avas Szálló felújítása, Pécsett pedig a volt Tiszti Kaszinó renoválása. Szegeden is egy-két éven belül elkészül a volt kereskedelmi és iparkamara épületének felújítása.

A régi épületeket rendbe kell tenni, és vissza kell őket kapcsolni az adott város vérkeringésébe. Budapesten pedig egy új campus épül az MCC volt Gellért-hegyi, vagyis a Munkásőrség régi, ronda épületének a helyére. Olyan építészeti jelkép készül a Gellért-hegyre, amit végre magyarok építettek magyaroknak, és valóban a tehetséggondozás fellegvára lesz.

Korábban a baloldal nagyon élesen támadta az MCC átalakítását, a közelgő kampányban ezek mennyire fognak felerősödni?

Ezek a hangok mára szinte teljesen elhalkultak, s szerintem április után pedig már emlékezni sem fognak rájuk. Az ügy ugyanis önmagáért beszél.

De nem akartam a levegőbe beszélni, ezért csináltattunk egy friss közvélemény-kutatást, ami ugyanezt erősíti meg. Azok körében, akik ismerik az MCC-t, nagyon pozitív az intézmény megítélése, s elenyésző azok száma, akik negatív véleménnyel vannak róla. Engem is meglepett, hogy a lejárató cikkek mennyire nem voltak hatásosak még az ellenzéki szavazók körében sem. Nyilván azért, mert ők is a szemüknek és a fülüknek hisznek, nem annak, amit az újságban olvasnak rólunk. A kutatási eredmények csak megerősítettek abban, amit mindig is gondoltam: a tehetséggondozás nem pártpolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés.