Mutatjuk, hol és meddig tud még az utolsó pillanatban is vásárolni

karácsony, áruház, nyitvatartás, vásárlás
Debrecen, 2020. december 9. A debreceni FÓRUM bevásárlóközpont 120 üzletével, ünnepi díszítéssel várja az év végi bevásárlókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Idén többet tudnak költeni a magyarok karácsonykor, mint tavaly, és a legtöbben már be is szerezték az ajándékokat és az ünnepi fogásokhoz az élelmiszert. December 24-én délben a legtöbb üzlet bezár, de addig még pótolhatja, ha valami lemaradt. Érdemes figyelni erre, mert utána kétnapos szünet következik, szinte semmi sem lesz nyitva, a gyógyszertárak és egészségügyi szolgáltatók is csak ügyeleti rend szerint látnak el szolgálatot. Összegyűjtöttük, mi, hogyan lesz nyitva az ünnepek alatt.
Vágólapra másolva!

Szinte minden bolt bezár december 24-én délben

Néhány kivételtől eltekintve a jogszabály szerint december 24-én 14:00 óra után, valamint december 25-én és 26-án a boltok zárva tartanak. Ahogy arról korábban ITT beszámoltunk,

az Aldi, Auchan, CBA, Lidl, Metro, Penny, Spar és Tesco üzletek december 24-én, pénteken 12-kor zárnak, 25-én és 26-án pedig egész nap zárva tartanak.

Egyes iparcikk-kereskedelmi áruházak már december 24-én sem nyitnak ki - például a bútor- és barkácsáruházak -, továbbá kisebb iparcikkárus boltok sem.

A benzinkutak nyitva lehetnek az ünnepek alatt Forrás: Shutterstock

December 24-én 14:00 óra után, valamint december 25-én és 26-án a jogszabály szerint az alábbi üzletek lehetnek nyitva:

  • a benzinkutak,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A karácsonyi ünnepek után, december 27-én hétfőn már a szokásos vasárnapi nyitvatartásuk szerint fogadják az üzletek a vásárlókat.

Az már most is látható, hogy idén többet tudnak költeni a magyarok karácsonykor, mint tavaly.

Az okokról Regős Gábor, a Századvég szakértője beszélt az Origónak.

2020-hoz képest mindenképpen nagyobb fogyasztás várható idén karácsonykor, és ennek több oka is van, mondta Regős Gábor.

A szakértő rámutatott arra, hogy egyrészt idén nem várhatóak a tavalyihoz hasonló korlátozó intézkedések az ünnepek idején a koronavírus-járvány miatt, kedvezőbb a vírushelyzet, illetve a védőoltások miatt tágabb körben történhetnek találkozások, ajándékozás. Másrészt

2020-hoz képest nőttek az emberek jövedelmei, a foglalkoztatás is magas szinten van, így többet is tudnak költeni.

Regős Gábor megjegyezte, hogy a kiskereskedelem növekedése közel 6 százalék volt októberben, és ez a trend az év utolsó két hónapjában is folytatódhat.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív közvélemény-kutatásban részt vevők közül tízből hat ember mondta azt, hogy ugyanannyit költ idén karácsonyi ajándékokra, mint tavaly. A válaszadók 22 százaléka többet, 16 százalékuk viszont kevesebbet szán idén az ünnepekre.

Idén többet tudnak költeni a magyarok karácsonykor Forrás: MTI/Oláh Tibor

Akik a tavalyihoz képest többet költenek az ünnepekre, ezt többféleképpen indokolták: hetven százalékuk úgy érzi, hogy idén drágábban tud vásárolni,

36 százalékuk jobb anyagi helyzete miatt tud többet költeni.

míg ötödük azzal indokolta a nagyobb arányú költekezést, hogy idén már tud találkozni és ünnepelni azokkal is, akikkel tavaly a járvány miatt még nem lehetett. A KINCS kutatásából az is kiderült, hogy a karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának.

Ügyeleti rend szerint működnek az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak

December 24-én az élelmiszerboltokhoz hasonlóan a legtöbb gyógyszertár is bezár délben, a karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményében.

December 25-én és 26-án az ügyeletes gyógyszertárakon túl a 0-24 órás nyitvatartású, valamint az ünnepnapokon is működő patikák állnak rendelkezésre. A többi egység zárva tart.

December 31-én a szokásos hétköznapi vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak,

míg január 1-jén a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. A többi egység zárva tart.

0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet pontos és hiteles információt kapni.

Az ügyeletes patikákról a https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ linken lehet tájékozódni.

Szintén ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményéből kiderül, hogy

a háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg-ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat.

Az NNK arra is felhívja a figyelmet, hogy az év minden napján, 24 órában működő egészségügyi toxikológiai szolgálat a munkaszüneti napokon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel.