Marian Salzman: Ugyanabban a viharban vagyunk, de nem egy csónakban ülünk

koronavírus
Koronavírus művészi illusztrációja
Vágólapra másolva!
A világ egyik meghatározó trendkutatója az elkövetkező évet górcső alá vevő online előadásában számos megfigyelését, gondolatát és javaslatát is megosztotta közönségével, amelyek hatással vannak a jelenünkre, és segíthetnek előrevetíteni a jövőt is. Marian Salzman, akinek jóslatait minden évben közzéteszik neves nemzetközi lapok, úgy látja, hogy kizárólag a tudományosan alátámasztott tények szolgáltathatják majd a közös alapot, amelyre támaszkodva eredményes válaszokat adhatunk úgy a jelen, mint a jövő kihívásaira.
Vágólapra másolva!

„Sokáig abban a hiszemben éltünk, hogy amennyiben tudatosan építjük fel az életünket és megfelelően használjuk a technológiát, a csúcsra törthetünk és ott is maradhatunk egészen addig, még a világot alapjaiban nem rengette meg a 2008-as válság, a természeti katasztrófák, a klímaválság, végül a koronavírus-járvány; a szorongás és az aggodalom járványa."

- kezdte előadását Marian Salzman, a Philip Morris International (PMI) globális kommunikációért felelős alelnöke is, aki évek óta kutatja és elemzi a nemzetközi irányvonalakat. „Egy dolog bizonyos: más mentalitással vágunk majd neki az elkövetkező évnek, mint tavaly, hiszen fáradtak és kimerültek vagyunk, miközben próbáljuk elfogadni a durva valóságot: a vírus a közeljövőben nem fog eltűnni, higgyünk a tudományban! - fogalmazott.

A neves szakember szerint az egész világnak közös, meghatározó élménye a világjárvány, az annak következményeként bevezetett lezárások, a szemlélet-, illetve kultúraváltás, valamint klímaváltozás miatt érzett szorongás.

„El kell fogadunk, hogy a bonyodalom és a szorongás lettek az új normák, ugyanakkor jelentős változásnak tartom, hogy az emberek egyre többet beszélnek mentális állapotukról: így a „Hogy vagy?" kérdésre ma igazi választ várunk és adunk.

Marian Salzman Forrás: PMI

2022 az az év lesz, amikor egyszer s mindenkorra elfogadjuk, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikális-." A közelmúltban több híresség is, mint Harry herceg, Lady Gaga, J.K. Rowling, és Dwayne „The Rock" Johnson is nyíltan felvállalta küzdelmét szorongással és depresszióval, s ez ösztönzőleg hatott a világra, fontos lett foglalkozni az elmével.

Napjainkra egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az elzárkózás, a személyes találkozások hiánya, a munkahely, illetve a megélhetés bizonytalansága és a társadalmi polarizáció megviselte az emberek mentális egészségét.

A szakember előadásában többször is utalt arra, hogy az ún. kiterjesztett valóság a mindennapjaink része lett, hiszen jelentős mértékben otthonról dolgozunk, tanulunk, s a szinte állandósult járványhelyzet miatt egyre kényelmetlenebbül érezzük magunkat másokkal összezárva.

A zsúfolt nagyvárosokból egyre kisebb közösségekbe húzódunk vissza,

saját személyes terünk és otthonunk biztonsága is egyre fontosabb: megváltozott, lelassult az évszázados urbanizáció. Salzman a jövőt a 15 perces városokban látja, ahol a legszükségesebb szolgáltatások negyedórán belül gyalog vagy biciklivel elérhetők.

A PMI globális kommunikációért felelős alelnöke szerint a képernyő egyfajta safe space-szé alakult át, hiszen egyre inkább ezen keresztül lépünk kapcsolatba egymással, de ez is tartja meg a biztonságos távolságot közöttünk.

Marian Salzman a szorongás és az aggodalom járványának nevezte a koronavírus-járványt. Forrás: Shutterstock

„A pandémiai elindított egy társadalmi eszmecserét a nyolcórás munkanapok szükségességéről, a rugalmas munkavégzés bevezetéséről, hiszen számos vállalat felismerte, hogy ha az otthoni és irodai munkavégzés arányát pontosan megtervezik, a produktivitás nő."

Az elismert szaktekintély egyre nagyobb életminőségbeli különbséget lát azok között, akik a „frontvonalban" – a kórházakban, a gyárakban, az üzletekben – végzik a munkájukat, azokétól, akik az otthon nyújtotta biztonságból dolgozhatnak és vásárolhatnak, így szerinte ez is szerepet játszhatott a nagyobb társadalmi egyenlőséget követelő mozgalmak felemelkedésében.

Ebben a közegben erőteljesen terjednek az olyan álhírek is, amelyek megkérdőjelezik a tudományba, a tudomány képviselőibe vetett bizalmunkat, Salzman azonban úgy véli, hogy az együttműködés a mindnyájunkat érintő közös ügyekben, és a különböző vélemények iránti empátia végül felülkerekedik a polarizáción és a tudományos tényekkel szembe forduló szélsőséges és áltudományos megközelítéseken.

Bár a szemeket felnyitó előadás kétségkívül egy kockázatokkal terhelt jövőképet vázolt fel, a végére egyértelművé vált: Marian Salzman hiszi, hogy az észszerű, pragmatikus, a tudomány realitásaira támaszkodó megoldási javaslatokkal és a különbözőségeket elfogadva, közös erővel, az emberiség végül felül fog kerekedni ezen a kihívásokkal terhelt nehéz időszakon is.


„Nagyon meg kell gondolnunk a jövőben, hogy mit, hogyan teszünk, okos utasok figyelem: tartsák továbbra is becsatolva biztonsági öveiket!

A szekértő Salzman a jövőt a 15 perces városokban látja, ahol a legszükségesebb szolgáltatások negyedórán belül gyalog vagy biciklivel elérhetők. Forrás: PMi

Ez egy küzdelem, próbáljuk pozitívan felfogni a valóságot! - zárta előadását a neves trendkutató, aki szerint várhatóan egyre több applikáció jelenik meg a közeljövőben, amelyek úgy a mentális, mint a fizikai egészség megőrzését segítik