Fontos társadalmi problémákra reagálnak írók és fotográfusok a Mastercard új projektjében

budapest villamos fiatal férfi telefon fotó
Vágólapra másolva!
Decemberben, a Mastercard kultúratámogató projektjének következő állomásaként, 20/21 névvel ismét érzékenyítő kampánnyal jelentkezik a fizetéstechnológiai cég és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A projekt kiemelkedő kortárs írók és elismert fotográfusok együttműködésében olyan fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben a Mastercard nagyszabású kultúratámogató programjának felvezető kampányaként indult el a 20/20 projekt. A Könyves Magazin közreműködésével létrehozott sorozatban a Budapest Street Photography Collective fotósai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit.

Képeik mellé pedig 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet a szegénység, a digitalizáció és a környezetvédelem témakörében,

melyek a 20/20 projektoldalon tekinthetők meg.

Mindezek folytatásaként idén decemberben indul el a Mastercard 20/21 projekt, amelynek célja, hogy

művészeti eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassa be és hozza közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit.

A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva 20 kiemelkedő kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez kapcsolódva a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 prominens fotográfusa készített képeket.

A mostani kampányhoz – többek között – olyan népszerű szerzők csatlakoztak, mint Cserna-Szabó András, Dragomán György, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Szécsi Noémi, Tompa Andrea vagy Zalán Tibor, és olyan kiváló fotográfusok, mint A Fehér Vera, Barta Zsolt Péter, Dezső Tamás, Gáti György és Pecsics Mária.

Pecsics Mária képe Forrás: Mastercard

„A 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít.

– nyilatkozta Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője.

„A Magyar Fotóművészek Szövetsége, együttműködve a Mai Manó Házzal, örömmel csatlakozott a Mastercard kezdeményezéséhez, mert az értéket teremt a magyar kultúra területén. Nem csupán írói vagy fotográfusi alkotásokban gondolkodik, hanem létrehozza azt a szinergiát, melyre oly nagy szüksége van a hazai művészeti szcénának" – mondta Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke és a Magyar Fotográfusok Házának ügyvezető igazgatója.

A Mastercard 20/21 projekt célja, hogy bemutassa és közelebb hozza az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

„Örülünk, hogy idén újabb kiváló művészek csatlakoztak a projekthez, és büszkék vagyunk, hogy igent mondtak a felkérésünkre. A Mastercard elkötelezett támogatója a kortárs magyar kultúrának, ezért is indítottuk el tavaly átfogó kulturális programunkat" – mondta az újabb kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „Hisszük, hogy a művészet eszközeivel hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet az égető társadalmi problémákra."

A Mastercard 20/21 projektben résztvevő alkotók

Fotográfusok:

A Fehér Vera, Apáti-Tóth Sándor, Bánkuti András, Barta Zsolt Péter, Bartha Máté, Biró Dávid, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Gaál Zoltán, Gáti György, Hamarits Zsolt, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Papp Elek, Pecsics Mária, Schild Tamás, Stalter György, Szamódy Zsolt, Szombat Éva, Urbán Ádám, Varga Gábor Ákos.

Írók:
André Ferenc, Bartók Imre, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Fehér Renátó, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Kollár Árpád, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Péntek Orsolya, Szécsi Noémi, Szőcs Petra, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Vajna Ádam, Zalán Tibor, Zilahi Anna.

A fizetéstechnológiai cég a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben 2021 elején

irodalmi díjat is alapított olyan, 40. évét be nem töltött vers- és prózaírók számára, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása.

A Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj első évében a felhívásra 81 pályázat érkezett. A pályamunkák közül a Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választotta ki a győzteseket, André Ferencet és Czakó Zsófiát, akik a Mastercard – Alkotótárs első ösztöndíjasaként 2-2 millió forintot kaptak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. A rövid listás tíz alkotó pedig a zalai Margófeszten Alkotótáborban fejleszthette projektjeit. André Ferenc költő és Czakó Zsófia író szintén részt vesznek a Mastercard 20/21-ben.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta