Emléknapokat összegyűjtő honlap indult

Szeremle, 2015. május 24.
Helyi és kalocsai néptáncosok ladikázni mennek a Sugovicára Szeremlén 2015. május 24-én. A Baja melletti kistelepülésen szokásban lévő pünkösdi ladikázás egyedülálló a Kárpát-medencében. A párválasztó, udvarló néphagyomány az 192
Szeremle, 2015. május 24. Helyi és kalocsai néptáncosok ladikázni mennek a Sugovicára Szeremlén 2015. május 24-én. A Baja melletti kistelepülésen szokásban lévő pünkösdi ladikázás egyedülálló a Kárpát-medencében. A párválasztó, udvarló néphagyomány az 1920-as években élte virágkorát, majd kiment a divatból, de 2000-ben a helyi néptánccsoport vezetőjének kezdeményezésére újjáéledt. A hagyomány szerint legények zöld ágakkal feldíszített ladikokkal a Sugovica partján sétálgató lányokat hívták csónakázni. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Jeles napok megismerését segítő honlap indult, amely az adott eseményről szóló ünnepségek, megemlékezések megszervezéséhez nyújt segítséget. A honlapot diákok, pedagógusok, vagy szülők egyaránt jól használhatják.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára december 7-ei sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelesnapok.oktatas.hu honlapon 48 jeles eseményhez kapcsolódó tartalom, köztük 288 forgatókönyv található, amelyek a teljes ünnepség segédanyagát tartalmazzák.

Megtalálható többek között például a tanévnyitóhoz, a 48-as forradalom és szabadságharchoz, a karácsonyi ünnepséghez, a magyar költészet napjához, vagy a víz világnapjához kapcsolódó tartalom.

Az oldalon az eseményekkel kapcsolatban leírások, módszertani ajánlások, szövegek, videók, hanganyagok szerepelnek, és megismerhetők, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá, milyen forrásokból érdemes tájékozódni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a Jeles napok portálról tartott sajtótájékoztatón az Emmi épületében 2021. december 7-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Külön érdekesség, hogy saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható. A portált az Oktatási Hivatal (OH) hozta létre, kérdőívekkel felmérték, mely ünnepnapok érdeklik az embereket, majd kiadványokat szerkesztettek, valamint összegyűjtötték a különböző alkotásokat, és feltöltötték a honlapra.

A honlap célja, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, amikor emléknapokra készülnek, de segítség lehet a szülőknek, amikor a gyermeküknek szeretnének mesélni egy-egy eseményről,

valamint a polgármestereknek, helyi közösségeknek, szervezeteknek is, ha valamelyik eseményt ők is meg szeretnék ünnepelni.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról számolt be, hogy a honlap az iskolák által feltárt igényekre reagál, de a létrehozáskor az is a célok között szerepelt, hogy jogtiszta szerzői műveket - filmeket, képeket, hanganyagokat - bocsássanak rendelkezésre, amellyel a pedagógusok színesebbé tehetik a tanórákat.

Az elnök szerint a portál segít a diákoknak jobban elsajátítani az ismereteket, mert amikor interaktívan vesznek részt egy megemlékezésben, életre szóló élményt szereznek.