Megerősödött Magyarország a globális színtéren

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 10 év sikeres magyar külpolitikájának köszönhető, hogy hazánk a nemzeti szuverenitást megőrizve és a nemzeti érdeket mindenek elé helyezve volt képes hatékony nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni – fogalmazott Halkó Petra, a Századvég Közéleti Tudásközpont vezető elemzője Dr. Gór Csaba Budáért Podcast című adásában.
Vágólapra másolva!

Megerősödött Magyarország a globális színtéren - hangzott el a budaiak számára fontos közéleti, kulturális és gazdasági kérdésekkel foglalkozó internetes podcast-sorozat, a Budáért podcast legutóbbi adásában. A beszélgetések műsorvezetője Dr. Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4-es számú választókerületében.

A műsor e heti vendége, Halkó Petra, a Századvég Közéleti Tudásközpont vezető elemzője értékelte az európai pártcsaládok helyzetét és azok politikáját. Szó esett a Néppárton (EPP) belül elburjánzani látszó feszültségekről, valamint a pártcsalád értékképviseleti és érdekérvényesítési deficitjéről. Halkó Petra párhuzamul és alternatívaként a V4-ek szoros és összetartó együttműködését említette meg. Jelenleg is folynak a tárgyalások az új európai jobboldal jövőjéről, melyekben a magyar- és a lengyelországi modell nemcsak példaként szolgál, de rendkívül meghatározó szerepet tölt be, a következő nagy európai pártcsalád megalakulásában.

Ez utóbbit az elemző az elmúlt 10 év sikeres magyar külpolitikájával magyarázata, amely

a nemzeti szuverenitást megőrizve és a nemzeti érdeket mindenek elé helyezve volt képes hatékony nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni, amelyek az ország gazdasági és politikai érdekei érvényesítésére szolgálnak.

Az adás fajsúlyos témája volt még az EU keleti bővítésének kérdése is. Az elemző rávilágított Várhelyi Olivér – EU bővítésért felelős biztos – munkájának jelentőségére. Külön kiemelte a bővítésért felelős biztos személyének meghatározó szerepét abban az Európai Unióban, amelyben jelenleg élünk: Az EU napjainkban biztonságpolitikailag és gazdaságilag is meggyengült, megkérdőjelezendő legitimációval bíró politikai blokk, amelyet a magyar baloldali politikusok platformként használnak a magyar érdekek elleni politikájuk érvényesítésére" – vallja Halkó Petra, hozzátéve: ez a tevékenység tulajdonképpen hazaárulás.