Megmentette tanítványa életét az újpesti tornatanár

mentő mentőkocsi mentőautó mentőszolgálat illusztráció
Vágólapra másolva!
Hősként tekintenek tanítványai és kollégái Buda Tiborra, arra az újpesti tornatarárra, aki hihetetlen lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve mentette meg 17 éves tanítványát. Ákos egy focimeccs előtt esett össze, a pedagógus két kollégájával pedig azonnal megkezdte az újraélesztését. A tornatanár a Borsnak számolt be az esetről.
Vágólapra másolva!

Szerdán az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban a 17 éves Ákos, percekkel a suli focitornájának, a Karácsonyi Könyves Kupának mérkőzése előtt, hirtelen rosszul lett.

"A srácok éppen focizni készültek, amikor az öltözők előtt ülő fiú rövid időre eszméletét vesztette, majd ugyanilyen hirtelenséggel magához is tért" – kezdett mesélni a testnevelés szakos tanár, Buda Tibor.

Azonban az eszméletét visszanyerő diák

hamarosan újra elájult és összeomlott a légzése.

"Előttem esett össze a fiú. Rögtön éreztük: nagyon nagy lehet a baj. Kollégáimmal azonnal megkezdtük az újraélesztését, közben becsuktuk a tornaterem ajtaját, társai kint maradtak" - mesélte a történekről.

"Csak azt tettem, amit bárki megtett volna"

A fiúval ekkor három felnőtt is tartózkodott: a tornatanár, egyik kollégája, valamint a tanítási gyakorlatát szintén volt almamaterében végző egykori diákjuk. Az ő társaságukban kezdte meg Buda Tibor tanulója újraélesztését.

A főiskolán megtanultam a szükséges technikát, sőt, mivel az újraélesztés elméleti tétel a testnevelési érettségin, azóta tanítom is" – magyarázta a tanár úr, aki azon a napon élete legelső életmentését hajtotta végre a gyakorlatban.

A hősies férfi ragaszkodik hozzá, hogy az életmentés csapatban történt.

"A körülöttem állók megingathatatlan lélekjelenléte szoros együttműködést eredményezett, ami nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a történet vége. Nem vagyok én hős, csupán a kötelességemet végeztem, és biztos vagyok benne, hogy bárki így tett volna" - mondta a tanár.

A mentősök is gratuláltak

"Már több egységünk is úton volt a helyszínre, amikor a diák légzése összeomlott "– árulta el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a munkatársa, az iskolába az első között perceken belül kiérkező Farkas Tibor. A mentős és kollégái azonnal átvették és emelt szinten folytatták az ellátást, ami ezt követően még közel egy órán keresztül zajlott.

– tette hozzá a szakember, akin keresztül az egész OMSZ „mielőbbi felépülést kíván" Ákosnak, „az életmentésben résztvevőknek" pedig ezúton is „gratulál".

Ákos egyik iskolatársa a Borsnak azt mondta, hogy a fiút az intenzív osztályon ápolják, de úgy tűnik, tanárának és a mentősöknek köszönhetően minden esélye megvan arra, hogy teljesen felépüljön.

A címlapi képünk illusztráció.