Karácsonyék nevetséges javaslatokkal próbálják húzni az időt a Városháza-botrányt vizsgáló bizottságban

Városháza ügy
V. Naszályi Márta (Momentum), Szaniszló Sándor (DK) és Horváth Csaba (MSZP) polgármesterek a Városháza eladása ügyében létrehozott vizsgálóbizottság első ülésén, 2021. december 2-án.
Vágólapra másolva!
Minden erővel azon dolgozik a baloldal, hogy megakadályozza a Városház-eladás ügyében létrehozott vizsgálóbizottság munkáját - derült ki a bizottság mai ülésén. A vagyonkezelő munkatársai annak ellenére nem mentek el a mai ülésre, hogy meghívták őket, és nyilván főnökeik által írt egyenlevélben írták meg, hogy nem kívánnak megjelenni. Bajnai Gordon semmitmondó e-mailt küldött, Berki Zsolt pedig nem is válaszolt. A baloldali többség megszavazta ugyan a bizottság mandátumának meghosszabbítását, de a következő ülést 9 nap múlva lehet csak megtartani. Jól látszik tehát, Karácsonyék menekülnek.
Vágólapra másolva!

A baloldal megint megpróbálta bohózatba fullasztani az ülést. Több időt vett el a momentumos Soproni Tamás által beterjesztett javaslat megtárgyalása, mint az ügy érdemi vizsgálata. Kovács Péter elnök az ülés elején elmondta, hogy

a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. érintett dolgozóit szerették volna meghívni a hétfői ülésre, de egytől-egyig, betűről betűre ugyanazt válaszolták: nem jelennek meg a bizottság előtt, majd írásban válaszolnak.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Ez lassítja a munkát, mert nincs sem visszakérdezési lehetőségük, sem személyes kapcsolatuk a megkérdezettekkel.

Bajnai Gordon tovább menekül

Kovács Péter elnök kiemelte, hogy Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök írt egy e-mailt, miszerint a meghívót az ő kézbesítési megbízottja átvette, de Kovács elmondása szerint

sem Bajnainak, sem a kézbesítési megbízottjának nem szerepel az aláírása a visszaküldött tértivevényen.

Az e-mail szerint Bajnai írásban kíván majd reagálni a bizottság munkájára, és ezt azzal indokolta, hogy sokat tartózkodik külföldön. Válasz mindeddig nem érkezett tőle - mondta Kovács Péter. Barts Balázsnak, a vagyonkezelő vezérigazgatójának is küldtek levelet, de nem jött rá válasz.

A baloldal próbálja húzni az időt

Szinte az egész hétfői ülés a baloldal javaslatainak tárgyalásáról és az időhúzó hozzászólásaikról szólt, jól láthatóan próbálják szabotálni az ülést.

A vizsgálóbizottság második ülése 2021. december 6-án Forrás: Origo

V. Naszályi Márta polgármester például sérelmezte a bizottság alaposságát, és értelmetlen időhúzásnak nevezte azt, holott az elnök csak felolvasta azokat a kérdéseket, amelyeket elküldtek a fővárosi vagyonkezelő munkatársainak. Láng Zsolt frakcióvezető szerint

az, hogy a vagyonkezelő munkatársai nem jelentek meg és csak levelezgetni akarnak, lassítja a munkát.

Az ügyben valószínűleg érintett munkatársaknak olyan kérdéseket küldtek el írásban, minthogy

  • Milyen szabályok és eljárásrend alapján folyik az értékesítés a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél?
  • Mely szervezeti egységek vesznek ebben részt?
  • Kik vesznek részt az ingatlanok értékesítésében?
  • Kik döntik el, melyik ingatlant írják ki értékesítésre?
  • Ismerik-e Gansperger Gyulát, Bajnai Gordont és Berki Zsoltot? Látták-e őket a vagyonkezelő épületében, és ismerik-e Bacskai Imrét?

A kérdéseket 11 munkatársnak küldték el, de egytől-egyig, betűről betűre ugyanazt válaszolták: nem jelennek meg a bizottság előtt, majd írásban reagálnak a kérdésekre.

A napirendi pontok megtárgyalása közben a baloldal végig mellébeszélt és hárítani próbált.

Bagdy Gábor szerint a konstruktivitás hiánya jellemezte az ülést, Láng Zsolt pedig úgy vélte, hogy az félreviszi a bizottság munkáját, hogy a baloldal folyamatosan azzal terel, hogy orosz típusú dezinformációs ügyek hatásairól beszél.

Január végén tehetnek jelentést az ügyben

V. Naszályi Márta, az MSZP-s Horváth Csaba, Szaniszló Sándor (DK), valamit Soproni Tamás (Momentum) a vizsgálóbizottság üléseinek ütemezésére tettek javaslatot 2022. január 31-ig. Mint arról korábban beszámoltunk, a bizottság elnöke is felvetette az első ülésen, hogy a kéthetes határidő nem lesz elegendő arra, hogy jelentést tegyenek a bizottság munkájáról. Hosszas tárgyalást követően végül egyhangúlag elfogadták azt, hogy

  • 2022. január végéig meghosszabbítják a bizottság mandátumát,
  • a következő ülés december 15. után lesz, miután a Fővárosi Közgyűlés megtartotta következő ülését,
  • dec. 20-án 10.30-kor, majd január 3-án 10.30-kor, január 17-én 10.30-kor és január 24-én záró bizottsági ülést tartanának.

Arról is szavaztak, hogy megkeresik nemcsak Barts Balázst, hanem meghallgatják Karácsony Gergelyt, Tarlós Istvánt, és a vagyongazdálkodásért felelős helyetteseiket is, így Bagdy Gábort és Kiss Ambrust.

A bizottság 5 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.

V. Naszályi Márta (Momentum), Szaniszló Sándor (DK) és Horváth Csaba (MSZP) polgármesterek a Városháza eladása ügyében létrehozott vizsgálóbizottság első ülésén, 2021. december 2-án Forrás: Origo

A baloldal bohózatba fullasztaná az ülést

A baloldal nevetséges javaslatokkal próbálja bohózatba fullasztani az ülést. Karácsony Gergely meghallgatásába pédául csak úgy egyeztek bele, hogy Tarlós Istvánt is meghallgassák, holott ő semmilyen formában nem érintett az ügyben. Mivel baloldali többség van, olyan jelentést fogadnak el, amilyet csak akarnak, mondta.

Kovács szerint, ha abból indulunk ki, hogy Soproni Tamás szerint nincs semmilyen ügy, és felesleges az egészet vizsgálni, akkor

A vizsgálóbizottság következő ülése december 15-én lesz.